Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön végre beleegyezett és engedélyezte, hogy a tavalyi tűzvészben megrongálódott Noter-Dame-ot az eredeti formájában állítsák helyre. Korábban több olyan elképzelés is napvilágot látott miszerint Párizs emblematikus épületét a a korábbi formájához képest sokkal merészebb, a 21. századi kortárs építészet jegyeit magán hordozó tervez alapján építik újjá. Végül Philippe Villeneuve féle vonal győzött és a főépítész által elkészített több mint háromezer oldalas terv szerint kezdődnek meg a munkálatok.

Macron elképzelése szerint a katedrális renoválása 2024-re fejeződik be, a párizsi olimpia alatt már újra teljes pompájában lesz látható Párizs ékessége.

Bár az épületstabilitási munkákat már a tűz másnapján megkezdték az újjáépítés elindulását eddig sok minden hátráltatta, például a rossz időjárás, nagy viharok, az utóbbi pár hónapban pedig a koronavírus-járvány.

Tavaly április 15-én a katedrálist körül lévő állványzaton tűz ütött ki, ami súlyosan károsította a boltozatot, a tetőszerkezet kétharmadát és a huszártornyot, utóbbi kettő le is omlott a nagy hőtől.

A Notre-Dame-székesegyház építését 1163-ban kezdték meg, amikor III. Sándor pápa lefektette az alapkövet, a munkálatok egészen 1345-ig eltartottak. A huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc építész tervei alapján, mivel az 1250-ben épült szerkezet 1786 és 1792 között (a nagy francia forradalom alatt) megsérült. A gótikus stílusú székesegyház 6000 hívő befogadására képes.

Az újjáépítés végleges tervei előtt több olyan látványterv is készült, ami merőben új és más funkciókat is adott volna a Notre-Dame-nak. Például Ulf Mejergren stockholmi építész terveiben egy a katedrális tetején lévő medence is helyet kapott.

Fotó: Ulf Mejergren tervei az új tetőszerkezetről

Ezzel szemben Vincent Callebaut párizsi építész elképzelése sokkal visszafogottabbak, azonban az korábbi állapotokhoz képest még mindig jeletős lett volna a változás.

Fotó: Vincent Callebaut által megálmodott Notre-Dame

nyitókép forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/antik-emberek-emlekmu-epiteszet-1460145/