Hétfő este érdekes jelenetek zajlottak le Lengyelországban, Andrzej Duda a kormánypárti Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje és Rafal Trzaskowski Varsó főpolgármestere, a Polgári Platform (PO) jelöltje egyszerre két külön helyen tartottak elnökjelölti vitát. Persze nem a járvány elleni védekezés miatt nem tartózkodtak egy helyen, hanem próbálták bojkottálni egymás rendezvényeit.

Fotó: Rafal Trzaskowski Facebook

A mai nap, július 12-én vasárnap tartják Lengyelországban az elnökválasztás második fordulóját. A korábbi első fordulóban Andrzej Duda megszerezte a szavazatok 41,8 százalékát, addig Rafal Trzaskowski a voksok 30,4 százalékát tudhatta maga mögött. A PO jelöltjének Trzaskowskinak a lemaradása nem igazán jelentős, bár az első fordulóban közel 11 százalékkal alul maradt Dudaval szemben, azonban a második fordulóban már csak ők ketten mérettetik meg magukat, ami azt jelenti, hogy azok az ellenzéki szavazók, akik korábban nem Trzaskowskira szavaztak most nagy valószínűséggel az ő neve mellé húzzák be az ikszet.

Fotó: Andrzej Duda Facebook

Nagy a tétje a jelenlegi választásnak és ezt a választók is érzik. Az első fordulóban az előzetes adatok szerint 62,9 százalék volt a részvétel, ami alig marad el a 1995-ös elnökválasztás rekordnak számító 65 százalékos arányától. Az elnökválasztás fontossága abban is áll, hogy a reprezentatív és ceremoniális jogok mellett az elnöknek vétójoga is van a szejm által elfogadott törvényekkel szemben. Duda, a jelenlegi elnök ezt a jogát eddig csak egyszer alkalmazta, szóval Trzaskowski győzelme esetében az új elnök ellensúlyt jelenthetne a jelenlegi kormánnyal szemben.

Duda és a PiS saját dolgukat nehezítették meg azzal, hogy mindenképp május 10-én akarták megtartani az elnökválasztást. Nyilván abból a szempontból érhető volt a sietségük, hogy akkor még a legtöbb felmérés szerint Andrzej Duda a szavazatok több mint 50 százalékát bezsebelhette volna, így nem is kellett volna második fordulót tartani, mivel a PO akkori jelöltje Malgorzata Kidawa-Blonska, a szejm alelnöke január óta folyamatosan veszített népszerűségéből. Azonban a lengyel embereknek nagyon nem volt szimpatikus a kormányzó PiS igyekezete, hogy a járvány kellős közepén tartsanak választást. Ekkor váltott jelöltet a Polgári Platform a jelenleg is futó Trzaskowski személyében, ami jó választásnak bizonyult, pár hónapos kampány alatt messze a legtámogatottabb ellenzéki jelöltté vált.