Baranya megyei családi gazdaságokat bemutató sorozatunkban olyan embereket, sorsokat és történeteket mutatunk be, melyekben központi szerepet játszik a föld, az állatok és növények szeretete. A kis családi gazdaságok környezetbarát termelési módszereiben megjelenik a gondoskodás és a jövő generációk iránt érzett felelősség. A járvány megint ráébresztett bennünket, mennyire sebezhetők vagyunk, a vitaminokat és tápanyagokat friss zöldségből és gyümölcsből, természetes alapanyagokból készült termékekből tudjuk pótolni, ezáltal erősítve az immunrendszerünket.

Sorozatunkban helyi termelők által előállított és forgalmazott, egészséges, magyar termékeket, illetve kezdeményezéseket mutatunk be.

Bocz Családi Gazdaság

A nyár eddigi legmelegebb napja. Tikkasztó hőségben indulunk Pellérd-Szőlőhegyre, ahol a Bocz Családi Gazdaságot látogatjuk meg.

Vanda és Csaba 2013 óta dolgoznak őstermelőként. A Pellérd és Aranyosgadány között található kis házat 2016-ban vásárolták meg és nagyon szépen felújították. A birtok hangulata nagyon pozitív, hasonlóan a Bocz családéhoz. A kertet gyermekzsivaj tölti be, a takaros porta előtt Cuki, a barátságos tacsi vár minket.

Jó itt lenni, kellemes a környezet, érződik, hogy a család nagyon szereti ezt a helyet. A szőlőhegyen mindig jár kicsit a szél, felfrissülést hoz a nagy hőségben.

A több mint 8000 négyzetméteres terület fő attrakciója a levendula, a birtokon francia és angol fajta is terem. Levendulából sok minden készül, olaj, szörp, illatpárna, levendulás süti és kávé is. A gazdaság minden júniusban levendulaszüretre nyitja a kapuit a látogatók előtt. Van olyan nap, hogy 150-200-an érkeznek.

2016-ban 300 tő levendulát ültettek, majd jött a zsálya és a rozmaring. A fűszernövényként és gyógynövényként is ismert fajták mellett van itt mindenféle zöldség és gyümölcs, dió és batáta. Utóbbi édesburgonyaként ismert, gumói tele vannak vitaminnal és egészségesebb mint a burgonya, mert cukor- és kalóriatartalma alacsonyabb. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják ezt az ízletes zöldséget párolva, sütve, vagy főzeléknek elkészítve.

Van szőlő is, cirfandli és csemege fajták. Ezekből szőlőlé és szörp készül.

A Baranya Íze termékcsaládban található szörp (bodza, meggy, eper, levendula, szőlő), medvehagyma krém és pesto, lekvárok, zöldségkrémek, szárított és aszalt gyümölcsök, zöldségek, fűszerek. A termelés vegyszermentesen történik és semmilyen mesterséges adalékot nem tartalmaz. A termékek megtalálhatók a pécsi Árkádban (Harmónia Reformház), a Novro-ban, helyi termelői piacokon, vagy az interneten (https://www.facebook.com/BaranyaIze/).

Boczék folyamatosan kísérleteznek, semmi nem veszik kárba. Növényeket társítanak, a különböző zöldségek erősítik egymást. A mustár most készül, a különböző illatosított vizek szauna felöntésre is alkalmasak, természetesen saját komposztot használnak, a földbe kókuszrostot tesznek, hogy minél több csapadékot meg tudjanak fogni.

A gazdaság a vendégasztal szolgáltatást szeretné a jövőben erősíteni, ami azt jelenti, hogy helyi alapanyagokból (saját és más gazdaságok termékei) készült ételeket, italokat szolgálnak fel a birtokon. Családi rendezvényeket (születésnapokat, keresztelőket, házassági évfordulókat) céges és baráti összejöveteleket, borkóstolókat lehet itt tartani, előzetes egyeztetés alapján. Akár egy jó pörkölt, akár egy különleges pisztrángvacsora, a Bocz Gazdaság jó választás.

Július 18-án (szombaton) kertkóstoló vacsora kerül megrendezésre. Aki kedvet kapott egy kellemes hangulatú, egészséges vacsorához, csütörtökig jelentkezhet.