A nyár első hónapja sem múlt el új madárfaj megjelenése nélkül. Június 8-án egy kuhit figyeltünk meg a sumonyi halastavaknál – kezdi beszámolóját az MME Baranya Megyei Csoportja.

A madár késő délután jelent meg a területen, és alig negyedórát pihent a halastó partján álló akácfa csúcsán, majd gyors szárnycsapásokkal északkelet felé távozott.E furcsa nevű ragadozó madár megjelenésében leginkább a vércsékhez hasonlít, de azoknál erőteljesebb testalkatú, színezete pedig feltűnően világos, csupán a szárnya fekete.

Általánosan elterjedt a Szaharától délre eső afrikai területeken, de kis számban Északnyugat-Afrikában is megtalálható. Ázsiában benépesíti Indiát, Hátsó-Indiát és az egész indonéz szigetvilágot. Költését Európában először Spanyolországban bizonyították 1975-ben, ahol azóta már jelentős fészkelő állománya alakult ki. A kuhi a nyílt, gyepes, ligetekkel tarkított területeket kedveli. Táplálékát rágcsálók és egyéb kisemlősök alkotják, de szívesen vadászik madarakra is.

Magyarországon első alkalommal 2012. augusztusban figyelték meg Csákváron, ahol négy napon keresztül tartózkodott. Következő észlelésére több mint 6 évet kellett várni: 2018. november végétől huzamosabb ideig Szabadszállás határában, viszonylag kis területen mozgott egy példány, igazi csemegét kínálva a madármegfigyelők népes táborának. A faj sumonyi észlelése a harmadik bizonyított hazai előfordulása. Érdekesség, hogy másnap Cegléd fölött átrepülve szintén láttak egy kuhit. Nem zárható ki, hogy ez a példány a Sumonyban észlelt madárral volt azonos, de ez természetesen nem bizonyítható – számolt be róla bejegyzésben.

❗️Baranya új madárfaja a kuhi❗️A nyár első hónapja sem múlt el új madárfaj megjelenése nélkül. Június 8-án egy kuhit…

Közzétette: MME Baranya Megyei Csoportja – 2020. július 10., péntek

Fotó: Fotó: Dr. Lehner László (A sumonyi kuhi)