Ez a Gyöngyvér mindig kitalál nekünk valamit! – hallom az előttem ülő mosolygós mondatát. Igen, a Kozármislenyi Nyugdíjasok Egymásért Egyesületében lezárták a veszélyes időket, és örülnek a nyárnak. Mi is lehetne kellemesebb program a forró júliusi napokban, mint egy gondozott, virágokkal, örökzöldekkel dúsan keretezett kerti irodalmi est. A fáklyafényes, kellemes, hangulatos, nyáresti dalest az orosz versek, és az orosz kultúra jegyében telt.

Honnan ez a helyre szabott, frappáns, remek gondolat? – kérdezem Tarcsay Gyöngyvért, a kozármislenyi nyugdíjasok csoportját összefogó egyesület elnökét.

A sors elém hozott egy embert, megéreztem, hogy a lelke üzen felém. A lénye sugárzott. Ez az ember volt a mai ünnepi hangulatú estünk vendége, kedves feleségével, Andreával együtt.
Nagyon készültünk! Tele pakoltuk a vendégváró asztalt. A kerti party kellékeivel berendeztük a helyszínt. A kozármislenyi szépkorúak közössége lelkesen készült valamire. Valamire, ami sokat sejtető volt. Ilyen még nem volt az egyesület fennállása óta. Nyár, este, kert, fáklyafény! No, és egy neves előadó! Az orosz irodalom gyöngyszemeiből válogatott a Kazinczy – érmes előadóművész, Székely László. A bölcsész végzettségű pár a fordításban is segíti egymást. A feleség fordít, a férj kiigazítja a ritmust, figyel a szótagok viselkedésére. A zenei alapok is „kintről” származnak, csak úgy, barátságból. A kárpátaljai feleség, a felvidéki gyökerekből táplálkozó férj magyarságszeretete, egy tőről fakad. Andrea perfekt orosz tudása, fordítói munkássága Lászlót is az orosz nyelv felé irányította. Tavaly egy kört tettek Oroszországban. A fellépési lehetőségek emlékezetessé tették az útjukat. A ma esti lágyan lengedező szellő Kozármisleny szerte vitte a gyönyörű dallamokat. A kellemes beszéd és énekhang orgánumot megismerték az Alkotmány téren és környékén lakók. Gondolom, érzem, hogy nem bánták. Mi biztosan nem! Meg is köszöntük. Stílusosan. Pódium körünk tagjai csemegéztek az orosz irodalom remekeiből.  Meglepték a vendégeket! Különösen a költő mosolygott, hiszen saját versét kapta a nézőktől ajándékba. – sorolja lelkesen az est eseményeit Tarcsay Gyöngyvér, egyesületi elnök asszony, aki boldogan adta a helyszínnek a saját kertjét, abban a reményben, hogy az estnek lesz folytatása.

Tarcsay Gyöngyvér a helyi nyugdíjas egyesület vezetése mellet 25 éve tagja a Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületének, jelenleg a Kulturális Bizottság elnöki tisztét tölti be.

A folytatás el is döntetett. A kozármislenyi nyári estének augusztus elején folytatása lesz. Újra az irodalom felé, de most már magyar, és helyi irodalom felé nyúlnak a szépkorúak. Könyvbemutatóra gyűlnek össze a következő alkalommal, és egy kozármislenyi szerző verseskötetének sorait fedezik fel, és tetszés szerinti válogatás, szemezgetés után adnak elő friss verseket társaik szórakoztatására.

A szeptemberi alkalom is formálódott az est folyamán és egyöntetű döntés és helyeslő taps után visszatérnek a dalok, a zene, a ritmusok világába. Mi ott leszünk!