Mit szólnál ahhoz, ha a te is részese lehetnél egy látványos krokodil etetésnek a pécsi állatkerben? Ez most egyáltalán nem lehetetlen, ugyanis a Pécs ZOO munkatársai július 25-én szeretettel várnak téged is, hogy részese legyél egy felejthetetlen élménynek.

Az állatkertben többféle krokodillal is találkozhatnak az érdeklődők, úgy mint a tompaorrú krokodil vagy éppen a rombuszkrokodil, ezenkívül pedig a szakképzett gondozók egyéb más érdekességekkel és tudnivalókkal is szolgálnak.

Amit a krokodilokról tudni érdemes

Tompaorrú krokodil

CSALÁD: Krokodilfélék
ELTERJEDÉS: Nyugat- és Közép- Afrika
TÖMEG: 18-32 kg
ÉLETTARTAM: 30-60 év
ÉLŐHELY: Mocsárerdő
ÉLETMÓD: Magányos

Más néven törpe krokodil. A krokodilfélék családjának (Crocodylidae) legkisebb képviselője, egyben a krokodilok rendjének egyik legkisebb tagja, csupán néhány törpekajmán-faj kisebb nála. Egy kifejlett tompaorrú krokodil 1,5-1,9 méteres hosszúságot érhet el. Nyugat-Afrikában és Középnyugat-Afrikában őshonos krokodilfaj, leginkább a mocsaras területeket, mocsárerdőket és a lassú folyású vizeket kedveli. Több alfaja ismert. Háta sötét színű, oldala és hasa sárgás, amelyet fekete foltok tarkítanak. A pofa rész rövid, meglehetősen tompa, innen származik a faj elnevezése. Rendkívül jó úszó, de a szárazföldön is kifejezetten ügyesen mozog, ha veszélyben érzi magát, igen gyorsan képes visszafutni a vízbe. Elsősorban éjszaka aktív, a nappalt gyakran saját maga ásta üregében tölti. Érdekes módon a többi krokodilhoz képest viszonylag könnyebb elejteni, mivel kisebb termetű és kevésbé agresszív faj, ezért a leginkább vadászott krokodilok közé tartozik. Csak a húsáért vadásszák, bőre a divattárgyak gyártásához nem megfelelő. A vadászat mellett az orvvadászat és élőhelyeinek elvesztése veszélyezteti a faj fennmaradását.

Rombuszkrokodil

CSALÁD: Krokodilfélék
ELTERJEDÉS: Északnyugat-Kuba
TÖMEG: 130 kg
ÉLETTARTAM: 75 év
ÉLŐHELY: Édesvízi mocsarak
ÉLETMÓD: Magányos

Más néven kubai krokodil vagy gyémántkrokodil. Endemikus faj Kubában, elsősorban a sziget északnyugati részén fordul elő, ezen kívül az Isla de la Juventud szigeten is megtalálható. Az édesvízi mocsarakat, lápokat kedveli, ritkán merészkedik sós vízbe. A legkisebb elterjedési területtel rendelkező krokodilfaj. Közepes méretű krokodil, a kifejlett egyedek 3,5-5 méter hosszúságúra nőnek meg, a hímek nagyobbak a nőstényeknél. Jellegzetes tulajdonsága a szemei mögött húzódó csontos taréj. Háti oldala sötétebb, fekete- sárga foltok váltakoznak rajta, hasi része halványabb, egyszínű. 66-68 nagy, erőteljes foggal rendelkezik, tompa hátsó fogai  a teknősök páncéljának feltöréséhez alkalmazkodtak. Úszóhártyái a legtöbb krokodilfajhoz képest viszonylag fejletlenek, mely a szárazföldön gyorsabb mozgást tesz lehetővé. Az erős farok az úszásban is segíti, ennek segítségével kormányoz. Szaporodásáról napjainkban még elég keveset tudni, párzási időszaka májusra tehető. Tojásait saját maga ásta üregébe rakja, vagy fészket készít számukra. Általában 30-40 tojást rak le egyszerre, de olykor ez a szám elérheti a 60-at is. A tojások 60-70 nap elteltével kelnek ki. A fiókák nemét a hőmérséklet határozza meg, 30-32 °C fok esetében hímek lesznek, alacsonyabb vagy magasabb hőmérsékletnél viszont nőstények kelnek ki.

A fiatalok többsége nem éri el a felnőtt kort, ez elsősorban a ragadozóknak köszönhető, akik mind a tojásokat, mind a kikelt utódokat elfogyasztják. A fiatal állatokat olykor  idősebb társaik fogyasztják el. A fiatal egyedek még nem képesek nagy zsákmány elejtésére, kisebb halakkal, ízeltlábúakkal táplálkoznak. A kubai krokodilok gyakran vadásznak együtt, az egyedek között szigorú hierarchia uralkodik, a nagyobb méretű példányok dominánsabbak. Súlyosan veszélyeztetett faj, leginkább a természetes élőhelyek elvesztése és a vadászat veszélyezteti fennmaradását.  A krokodilbőr értékes árucikknek számít, számos divattárgyat készítenek belőle, pl. pénztárcát, bőrcsizmát vagy táskát. Ezenkívül húsát is hasznosítják, egyes helyeken csemegeként fogyasztják. A természetes élőhelyek csökkenésével a kubai krokodilok kénytelenek más krokodilfélékkel, pl. pápaszemes kajmánokkal versengeni a táplálékért. Napjainkban csupán 3000-6000 kubai krokodil él a vadonban. Fennmaradását veszélyezteti, hogy fogságban és a szabad természetben is könnyen reszteződik más krokodilfajokkal, pl. az amerikai hegyesorrú krokodillal.

Nyitókép: Illusztráció