Nyáron megnő a két keréken közlekedők száma, és ezzel együtt a motorkerékpáros balesetek száma is. Ráadásul a motorosok a közlekedés egyik legvédtelenebb csoportjába tartoznak, hiszen őket nem védik a gépkocsivezetőkre jellemző passzív biztonságtechnikai eszközök – mint például a karosszéria, a légzsák vagy a biztonsági öv –, így baleset esetén nagyobb az esélye annak, hogy megsérülnek.

A baleseti okok között számtalan esetben tetten érhető a vezetéstechnikai ismeretek, a gyakorlat hiánya, pedig a motorral közlekedők esetében is fontos, hogy ne csak járműveiket, hanem magukat is felkészítsék, ezért a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége 2020. július 11-én Motoros Napot tartott a Pécs-Pogány Repülőtéren, amelyre előzetes regisztrációval jelentkezhettek a civil motorosok.

A tréning során a motoros rendőrök – akik között szakképzett motoros oktató is volt – olyan vezetéstechnikai gyakorlatokat mutattak be a résztvevőknek, amelyek hasznosak lehetnek a mindennapi közlekedésben, és elősegíthetik a biztonságos motoros közlekedést is.

A rendezvényen elméleti tudásukat is felfrissíthették a motorosok, valamint hasznos baleset-megelőzési tanácsokkal gazdagodhattak, amely során a rendőrök külön felhívták a figyelmet a megfelelő védőruházat viselésére, illetve arra, hogy miért kell nagy hangsúlyt fektetni az öltözékre. Az élénk színű bukósisak, motoros ruha és motoros csizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, hanem egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkentik.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a motorkerékpárral közlekedők figyelmét arra, hogy minden esetben a közúti közlekedési szabályok betartásával közlekedjenek saját maguk és mások testi épségének megóvása érdekében – írja a Police.