Nem kell jobb bizonyíték arról, milyen hatással van a tengerekbe került műanyag az állatvilágra, mint az a videó, mely egy pórul járt teknősről készült Thaiföldön.

Korábban egy szívószálat bányásztak ki egy teknős orrából.

A magyarul közönséges levesteknősnek nevezett faj egyik példányának kloákájából egy 30 centiméteres műanyagdarabot húztak ki az állatorvosok. A Daily Mail beszámolója szerint a járni alig tudó állatra május 10-én bukkantak rá Thaiföld északi részén, ahol partra sodorta a víz. A helyiek azonnal szóltak az állatvédőknek, akik Bangkokba vitték a hüllőt. Itt megvizsgálták, és egy körülbelül harminc centiméter hosszú műanyagdarabot találtak a hátsójában. A szakértők is videót is készítettek róla, ahogy finoman kihúzzák az állatból a szemetet, de teknős még így is láthatóan szenvedett a kezeléstől.

A kloákát egyébként a teknősök nemcsak ürítésre, hanem szaporodásra is használják. Az orvosok szerint ez a példány biztosan elpusztult volna, ha nem találják meg időben, mert a műanyag már kezdte elzárni az emésztőrendszerét. A közönséges levesteknős kizárólag növényekkel és algákkal táplálkozik, a zacskót valószínűleg fűdarabnak nézte. Miután meggyógyult, a természetvédők visszaengedik az óceánba. Via zöld HVG