Kánikulában rengetegen választják a vízparti pihenést. Amennyiben természetes vizekben tervezik a strandolást, a zavartalan pihenés érdekében csak az engedélyezett és kijelölt fürdőhelyeken fürödjenek, tartsák be a tiltó jelzőtáblák utasításait. Különösen veszélyes hajók útvonalában, kikötőkben, vízi sporteszközök pályáján, és a bójákkal megjelölt területeken túl fürödni. A folyóvizekben történő fürdés az erős sodrás és örvényképződés miatt is veszélyes, de a bányatavak sem alkalmasak a biztonságos fürdőzéshez.

Mindig vegyék figyelembe saját, illetve gyermekük vízbiztonságát, úszás-tudását! A gyengén úszók inkább csak a sekély vízben mártózzanak meg. Felhevült testtel vízbe ugrani, szeszes italtól befolyásolt, vagy bódult állapotban fürdőzni életveszélyes. Figyeljék a viharjelző szolgálat jelzéseit, másodfokú viharjelzés esetén a lehető legrövidebb időn belül menjenek ki a vízből! Ismeretlen helyen vízbe ugrani nagyon veszélyes, mert nem tudhatjuk, hogy mi található a vízfelszín alatt, így akár maradandó sérülést is szenvedhetünk.

A gyermekek védelmében kiemelten fontos, hogy még a vízparton se hagyják őket felügyelet nélkül. Az úszni nem tudó gyermekek mindig használjanak mentőmellényt vagy mentőgallért, ha fürödni mennek. A tizennégy éven aluliak lehetőleg felnőtt felügyelete mellett használják a vízibiciklit.

A nyári fürdőzés nem csak kellemes élményeket tartogathat a pihenni vágyóknak, a tolvajok kihasználhatják a strandolók óvatlanságát. A legjobb védekezés a megelőzés, amelyben néhány ajánlással segítünk Önöknek – írják a rendőrség honlapján.

A gépjárműveket őrzött parkolóban vagy parkolásra kijelölt helyen állítsák le. Zárják le az autót, ne hagyjanak értéket sem az utastérben, sem a csomagtartóban. Soha ne hagyják őrizetlenül értékeiket! Strandra csak a legszükségesebb dolgokat vigyék, az értékes vagyontárgyakat hagyják otthon! A fürdő területén értékeiket helyezzék biztonságba, lehetőség szerint vegyék igénybe az értékmegőrzőt!

Amennyiben bűncselekmény áldozataivá válnak, hívják a rendőrség 107, 112 ingyenesen hívható központi segélyhívó számainak valamelyikét!

Nyitókép: Illusztráció