Veljko Budimir a nyolcadik szezonjára készül a PVSK csapatában. A kosárlabdában unikumnak számít, ha valaki ennyi időt tölt el egy helyen, pláne akkor, ha külföldi játékosról van szó. Ám a horvát kosárlabdázó remekül érzi magát a városban, és a csapat is hálás lehet neki, ugyanis mindegyik itteni évében rájátszásba vezette a pécsieket, a vasút csapatkapitánya. Vele beszélgettünk, az elmúlt évekről, a magyar nyelv nehézségeiről, na meg arról is, hogy meddig tervez még a horvát klasszis.

– A nyolcadik szezonodat kezdet Pécsen, mondhatni a klub egyik legendája vagy. Hogy emlékszel vissza ezekre az évekre? Melyik volt a legszebb pillanat?

– Valóban a nyolcadik évem lesz itt Pécsen. A legszebb pillanat az elmúlt nyolc évből? Amikor bronzérmet nyertünk, két évvel ezelőtt. Az egy nagyon jó szezon volt, a menedzsment mindig is jól tartotta egyben a csapatot, az elmúlt nyolc év alapvetően sikeres volt, hiszen minden egyes évben rájátszásba jutottunk.

– Szeretsz Pécsen élni? Jogosan merül fel a kérdés, ha már nyolc éve itt játszol…

– Igen Pécs nagyon szép város, kialakult itt a napi rutinom, megvan itt minden, amire csak szükségem van.

– Mi lehet a PVSK célja a következő szezonban? Legjobb nyolc közé jutás? Esetleg annál több?

– Ezt még nehéz megmondani, nem tudom, hogy mire számíthatunk, hiszen még nem alakult ki a teljes keretünk se. A szezon első fele után leszünk okosabbak, addigra ismerhetjük meg az ellenfeleink valódi erejét is.

– Hogy boldogulsz a magyar nyelvvel?

– Nagyon sok mindent megértek, pláne a kosárlabdával kapcsolatos szavak és mondatok közül, de bevallom a nyelvtan rendkívül nehéz nekem.

fotó: PVSK hivatalos oldal

– Gondolod, hogy ha egyszer visszavonulsz, akkor úgy fognak rád tekinteni, mint Pécs legendás sportolójára? Hiszen a magyar játékosok között is ritka, hogy valaki ennyi időt játsszon egy helyen.

– Egyelőre még nem is gondolok a visszavonulásra, most még élvezem az edzéseket és a meccseket is. De jó hallani, hogy ha te így gondolod, megtisztelő lenne.

– Ki volt a legjobb játékos, aki ellen játszottál a karriered során?

– Nehéz megmondani, hiszen nagyon sok jó ellenfelem volt. Mikor még Horvátországban játszottam, akkor sok későbbi NBA és Euroliga játékos ellen léptem pályára, de nem tudnék kiemelni senkit se.

– 35 éves vagy, meddig tervezed még az aktív játékot, meddig láthatja még a pécsi közönség pályán a csapatkapitányát?

– Nincs ilyen jellegű tervem, egyelőre csak azt tudom mondani, hogy amíg fizikailag jól vagyok, és élvezem a kosárlabdát, addig játszani fogok.

kiemelt fotó: PVSK/Rónási Márton