Péterffy Attila Pécs polgármestere adott ki sajtóközleményt, miszerint fegyelmi eljárást kezdeményez Bánki Erik ügyvédje, dr. Kamondi Mónika ellen, az ügy első ránézésre is súlyosnak tűnik, ha igazak a hírek nagyon sok pénz tűnt el, egy zűrös ügy során. Péterffy közleményét változtatás nélkül közöljük!

Az önkormányzati átvilágításnak köszönhetően, fegyelmi eljárást kezdeményezett az Ügyvédi Kamara dr. Kamondi Mónika ellen, mert több pontban is megsértette az ügyvédi törvényt a gyanús körülmények között eladott Aranyhajó fogadó ügyében

A 2019-es választási kampány során vállalt, a pécsi önkormányzat cégeit és intézményeit érintő átvilágítás egyik első eredményeként 2020. januárjában tett feljelentést a Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt. jelenlegi vezetője a korábbi cégvezetés gazdálkodási gyakorlata miatt. A nyomozás egyebek mellett hűtlen kezelés, sikkasztás, illetve okiratokkal kapcsolatos bűncselekmények ügyében folyik, egyelőre a nyomozó hatóság által meg nem nevezett gyanúsítottakkal szemben.

Az egyik feljelentést generáló ügy az Aranyhajó fogadó eladása volt, amelynek 158 millió forintos vételárából összesen 33 millió forint folyt be a vagyonkezelő kasszájába. Beérkezett még dr. Kamondi Mónika ügyvédtől, aki a vételárat letétként kezelte összesen 104 millió forintnyi számla, és egy csaknem 33 millió forintos kötbérigény.

Mivel a letét kezelése számos gyanút felvetett, az érintett ügyvéddel kapcsolatban még 2019 decemberében bejelentéssel éltem a Pécsi Ügyvédi Kamara felé, az ügyben pedig most kaptam kézhez a tájékoztatásukat.

A szervezet levélben arról tájékoztatott, hogy Kamondi Mónika ellen fegyelmi eljárást kezdeményeztek. A kamara előzetes vizsgálata megállapította, hogy az ügyvéd több ponton megsértette az ügyvédi törvényt. Egyebek mellett:
▪️a 108 millió forintnyi letétet nem volt jogosult magánál tartani, sem pedig abból bármilyen vélt vagy valós munkadíjat beszámítani,
▪️a 108 millió forintnyi letétet 2019 december 9-én jelentette be. A számlán való jóváírás és a letét módosítása helyett azon a napon, amikor a letét megszűnt,
▪️33 millió forintnyi vitatott kötbért elégített ki az általa egyébként jogosulatlanul kezelt letétből,
▪️2017 és 2019 között több alkalommal teljesítette a letétből saját megbízási díját úgy, hogy számlát nem adott az összegekről.

A kamara többek között a fentiek miatt négy rendbeli szándékos fegyelmi vétség miatt eljárást indított az érintett ügyvéd ellen. A kamarai határozat is alátámasztja azt a gyanút, amit korábban a már említett feljelentés is érintett, hogy az érintett ügyvéd a letétből, a pécsi adófizetők pénzéből jogellenesen vehetett el több tízmillió forintot.

Ajánlom figyelmébe a fentieket mindenkinek, aki szerint az önkormányzati cégeknél folyó átvilágítás felesleges pazarlás, és azok figyelmébe is, akik szerint ma egy valódi jogi munkát igazoló dokumentum jelenti a valós veszélyt a pécsi adófizetők pénzére. Mi nem változtatunk a gyakorlaton. Munkadíjat csak ellenőrzött, igazolt tevékenység után fizetünk ki, folytatjuk az előző városvezetés idején folytatott gazdálkodási gyakorlat átvilágítását, és ha törvénysértő ügyeket találunk, elszámoltatjuk a felelősöket.

Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere