Hogy miből lett ez a gyönyörűség? Természetesen szemétből. Korunk rákfenéje az óriási mértékű szemét termelése. Földünket lassan beborítják a szemétkupacok. A szemétégetők nem bírják az általunk diktált tempót. Tudom, hogy sok ember számára örömet okoz a vásárlás, az új dolgok birtoklása. De higgyék el nekem az újrahasznosítás még ennél is katartikusabb örömöt tud hozni az életünkbe.

Szóval, ne dobd ki! Jó lesz az még valamire. Ugye milyen sokszor hallottuk ezt anyánktól, nagyanyánktól? Húztuk az orrunk, pedig ismét igazuk volt. Nincs az a háztartás ahol ne kallódna legalább 3-4 darab kinyúlt, foltos, kissé lyukas, megunt póló. A többi már csak akarat kérdése. Vágjunk hát bele!

Hozzávalók:

  • egy megunt, régi, kidobásra szánt póló
  • egy olló, nem papírvágó, hanem olyan amivel ruhaanyagot tudunk vágni
  • szappan vagy szabókréta, filctoll, zsírkréta (én szappant használtam)
  • 50 cm natúr kötöző zsineg

Először is készítsünk elő egy asztalt ahol kényelmesen tudunk dolgozni. Figyelem, ne hagyjunk rajta szövet asztalterítőt, mert a végén azt is átszabjuk! Rakjuk kezünk ügyébe a hozzávalókat! Terítsük ki a pólót, simítsuk ki a lehető legjobban a könnyebb és áttekinthetőbb munkavégzés céljából.

Most jött el az idő, hogy döntsünk több kérdésben is. V alakú kivágást szeretnénk, mint ahogy a képen látjuk vagy gömbölyűt. A póló visszáját vagy esetlen a színén lévő mintát szeretnénk a munka végén látni. Most még van választási lehetőség! Amennyiben nem bízunk képzelőerőnkben, úgy nyugodtan rajzoljuk le az elképzelt formát. Esetleg skicceljünk fel többféle variációt is. Nézzük meg az anyag színét, visszáját, a mintát és csak ezután döntsünk. Tudom úgyis a kukában kötne ki az anyag, de ne dolgozzunk hiába! Nem is beszélve arról, hogy nem mindegy milyen végeredménnyel nézünk majd szembe.

Ha ez megtörtént először is az ujjánál jelöljük be a kivágás helyét. A nyak vonalában szintén jelöljük be a leendő vágások helyét. A képen láthatótól ízlésünk és fantáziánk szerint eltérhetünk, de óvatosan az ollóval, mert amit levágtunk, azt levágtuk.

Mikor a jelöléssel megvagyunk figyelmesen nézzük meg a jelöléseket, gondoljuk át, hogy ezt akarjuk-e? Ha igen, akkor állítsuk munkába az ollót. A jelölések mentén vágjuk le a felesleges részeket. Gyakorlatlanok csak óvatosan, balesetmentesen.

Szemünk előtt már kezd kibontakozni a végeredmény. Én a képen látható modellnél egyszerűen csokorba összefogtam a póló alsó részét és a zsineget erősen, jó szorosan köré tekertem. Szorosan megkötöttem, legalább háromszor.

Nem kötelező követni ezt a technikát. A gyakorlottabbak, no és akinek van varrógépe az nyugodtan varrja össze a póló alját. A kötözéses módszer gyorsabb, nem kíván semmiféle gyakorlatot a varrásban, és varrógépre sincs szükségünk.

No és most következik a legszebb rész! Fordítsuk ki a pólónkat, hogy a csomó belülre kerüljön. Nálam az egyszínű belső rész került kívülre. Természetesen amennyiben szeretnénk megtartani a póló mintáját, akkor a munkák kezdetén fordítsuk ki az anyagot és ne a színén ha nem a póló visszáján jelöljünk, kötözzünk. Így a kifordításkor a megőrzendő minta kerül kívülre. Az eredmény egy szatyor szerű tárolóeszköz. Jó szolgálatot tesz a gyerekszobában, a konyhában vagy akár a fürdőszobában. Jó munkát, sok sikert!