A bécsi városvezetés a világ egyik legprogresszívebbje, számos zöld programot valósítottak meg, és továbbiak bevezetését tervezik. Az egyik ilyen az épületek „bezöldítése” lehet, ami jelentősen javítani az osztrák főváros klímáját, és egy olyan ötlet, amit a pécsi városvezetésnek sem lenne szégyen másolnia.

Júniusban hozott meg új rendeletet a bécsi önkormányzat, miszerint minden új épület homlokzatát minimum egyötöd részben növényekkel kell borítani. Az előírás – egyelőre – minden 7 és fél méternél magasabb új építésű lakó-, és ipari épületre vonatkozik Bécs egész területén. A szabályozás így nem vonatkozik a családi házakra, lakóparkokra, nyaralókra és kiskertekre. Így a szabályozás nem érintené hátrányosan azokat a lakosokat, akik építkeznek (persze számukra sem lenne tiltott), ellenben például egy nagyobb irodaház esetében jelentős zöldfelület keletkezne gyakorlatilag a levegőben. 100 négyzetméternyi terület esetén, minimum 20 négyzetméternyi zöldfelületet nyernénk.

A bécsiek ezzel a város mikroklímájának javulását várják, ráadásul a városlátképe is jóval zöldebbé válhat, nem mellékesen támogatás is igényelhető az új épületek zöldé tételére, 5200 eurós mértékben. Gondoljunk bele, ha Pécsen a nagyobb épületek, mint például a Tudásközpont, a Kodály Központ, az egyetemi blokkok, a nagyobb szállodák, irodaházak ötödét valamilyen növény borítaná, mennyivel lenne jobb a város időjárása, és mennyivel lennének elviselhetőbbek a forró nyarak…

A minta és a példa adott Pécs számára is!