Vasárnap délelőtt a pécsi vásárban tartott sajtótájékoztatót és aláírásgyűjtést az LMP, a párt két országgyűlési képviselője, Dr. Keresztes László Lóránt és Ungár Péter is jelen volt az eseményen, valamint Dr. Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő. A téma az egyetemeket érintő megszorítások, valamint a közalkalmazotti státusz esetleges átalakítása volt.

Dr. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője kezdte el a mai sajtótájékoztatót, aki a magyar felsőoktatásról, és az azt ért támadásról beszélt. Mint mondta, az elmúlt években a kormány általában egyeztetés nélkül hozott olyan intézkedéseket, amelyek nem kedveztek a magyar egyetemi és tudományos életnek. Látható, hogy főleg a vidéki és kisebb egyetemeken döbbenetes mértékben csökken a hallgatói létszám, a kormány pedig semmit sem tesz az oktatói és kutatói bérek emeléséért, ahogy az LMP frakcióvezetője fogalmazott

„egy egyetemi adjunktus kevesebbet keres, mint egy árufeltöltő.”

Keresztes szerint ez felháborító, és azt bizonyítja, hogy a kormány folyamatosan és tudatosan leépíti a magyar felsőoktatást. Szóba került a PTE-t érintő megszorítás, ami közel 2 milliárd forintot jelentene. Ezt az egyetem nem fogja tudni kigazdálkodni, rengeteg embert fognak elbocsátani, hatását az egész város érezni fogja, fogalmazott róla Keresztes. Baranyai ellenzéki képviselőkkel közösen levélben fordult a miniszterelnökhöz (a helyi Fideszes képviselőket nem érdekelte az ügy), hogy meggátolják ezt a gyalázatos döntést, ám ezt a miniszterelnökség elutasította, figyelembe sem vették a képviselők kérését.

„Látszik, hogy a kormányra nem számíthatnak sem a pécsiek, sem szegediek.” – mondta Keresztes.

Az LMP az egyetemet érintő elvonás miatt aláírásgyűjtésbe kezdett, több ezren írták már alá a petíciójukat, hogy ne sarcolják meg a pécsi egyetemet. A cél, hogy olyan mennyiségű aláírást gyűjtsenek, amit már a kormány sem tud figyelmen kívül hagyni.

Ungár Péter az LMP országgyűlési képviselője folytatta. Ungár szerint amíg a kormány nem fizeti meg jól a felsőoktatási dolgozókat, oktatókat, kutatókat addig nem lehet elvárni a minőségi felsőoktatást. Ismertette, hogy az egyetemi dolgozók a közalkalmazotti bértábla alapján kapták a fizetéseket, melyek megalázóan alacsony bérek. Éppen ezért a legtöbb egyetemi oktató két-három állásban dolgozik, hogy tudjon mellette egyetemen oktatni.

Tegnapi napon nyilvánosságra került, hogy a kormány tovább folytatja a közalkalmazotti bértábla szétverését is, ugyanis a szakképzésben és a kultúrában dolgozók után, most az akadémiai dolgozókat is kiveszik a közalkalmazotti bértábla alól, mindezt úgy, hogy nem egyeztettek erről senkivel. Ezért cserébe ugyan a kormány adna 30%-os béremelést, ám a dolgozók ezáltal elvesztenék a védettségüket és a politikai behatástól való védettséget is. Az LMP álláspontja szerint felháborító, hogy az állam a legrosszabb munkáltató, ezekre a bérekre kellene költeni, például a felsőoktatásban dolgozók béremelése nem érne el 50 milliárd forintot, miközben a kormány ennél sokkal nagyobb összeget költött el felesleges beruházásokra, az elmúlt években. – tette hozzá Ungár.

Végül Dr. Kóbor József önkormányzati képviselő elmondta, hogy ő maga is szeretne tiltakozni az egyetemi elvonások ellen. Kóbor szerint az egyetem a város legnagyobb foglalkoztatója, és azt sem szabad elfelejteni, hogy most is óriási anyagi beruházások és fejlesztések folynak a PTE-n, ám a kormányzati elvonások miatt veszélybe kerülhet ezeknek az üzemeltetése. Nem lesz mód a színvonalas klinikai, tudományos és oktatói munkára, ha életbe lépnek a megszorítások. – zárta a sajtótájékoztatót Dr. Kóber József, képviselő.