A kozármislenyi látványtó partján lévő Mokka Kultúrpresszó teraszán tudják hogy kell feldobni egy július közepén szunnyadozó szombatot. Az idei évben II. alkalommal rendezték meg a Balkán Grillest elnevezésű rendezvényüket. A tavalyi év sikerén felbuzdulva újra egy kellemes nyárestére várták a mislenyi és a környékbeli családokat, baráti társaságokat. A szervező Takács Attila elmondása szerint hagyományt kívánnak teremteni a nagy érdeklődésre számot tartó eseményből. Az idei nyáron a hangulatos estére összegyűlt közel száz fős létszám a kellemes tóparti panoráma mellé a már tavaly is bevált elegyet, vagyis a finom falatokat, a jó hangulatú szórakoztatást, és a figyelmes kiszolgálást kapta.

Európa délvidékének itthon is jól ismert gasztronómiáját hűen tükröző fűszerek illata lengte be ezen az estén a város  kulturális és szabadidőparkjának környékét. Lágyan duruzsoló balkáni dallamok festették alá a tányérok, kanalak zörgését, poharak csendülését.

Az esti forgatag gyors és megelégedett kiszolgálásának céljából sürögtek a grillrácsok körül a séfek. Kosztolányi Zoltán, Miseta Zoltán, Bencs Dávid szakács mesterségük ötletességét már a két főmenü fantáziadús étel összeállításai is jelezték. A grilljegyek mit takartak?

Például a:

“Tó placc balkán streed food” rejtette a grillezett horvát kolbászt, a joghurtban érlelt csirkemellet faszénen sütve, a souvidalt sertésnyakat fűszeres kéregben, a sült fűszeres csemege kukoricát, a rukkola ropogóst, az ajvárt, a steak burgonyát, a balkán kevert salátát.

“Mokka terasz étlapja, a séfek ajánlásával”, ami egy igazi bőséges, kiadós vacsorát takart. Ez a bátrak menüje volt! Előételként vegyes tengeri ízelítőt rejtett mascarponés sült lazaccal, polippal, rákkal, paradicsomos bruscettaval, mangoldos horvát húsgolyóval. A főétel is ínycsiklandozó finomságok sorát vonultatta fel. Például a bardirozott rozé szűzpecsenyét, joghurtban pácolt csirkemellet, a steaket, a juhsajttal töltött pljeskavicat, az ajvárt, a kajmakot. Hát ez várt a vállalkozó kedvű éhezőkre. Hozzá balkán kevert salátát és grill burgonyát ízlelhettek. Mindezt megkoronázhatták egy tányérdesszerttel, ami mangó mouse fehércsokoládé pralinéval, liofolizált málna, erdei gyümölcs couli, meringue csodás változatosságát takarta. Ez még nyelvtörőnek sem utolsó!

A helyszínre érkezésemkor ízlésesen terített asztalok sorát fotózhattam. A konyhában és környékén szorgoskodó, izgatott séfek és segítői izzították no nem csak a parazsat, de a hangulatot is. A felfokozott idegállapot, a feszült figyelem, a megfelelési kényszer vegyes keveréke kavargott a levegőben a grill parázs füstjével.

A szervezők nem bíztak semmit a véletlenre. Nyárest, vízpart, szemet gyönyörködtető külsőségek, csodás ízek. Máris áldjuk, hogy itthon kellett maradnunk!

Aki lemaradt a július 18-i balkáni ízek estéjéről, az bepótolhatja mulasztását legközelebb az augusztus 28-án megrendezésre kerülő tematikus estén, ahol Görögország ízeivel idézhetik fel a gyönyörű tengerparti élményeiket, és az összetéveszthetetlen, feledhetetlen gasztro ízvilágot.