Sokszor a környezetbarát életmód felé vezető úton az első lépés a szelektív hulladékgyűjtés mellett az egyszer használatos nejlonszatyrok leváltása a sokkal strapabíróbb vászontáskákra. Szinte mindenki fejében az a kép él, hogy a textilből készült szatyrok, táskák sokkal inkább környezetbarát megoldások, mint mesterségesen előállított társaik.

Az egyszer használatos műanyagokból készült különböző tárgyak (zacskók, szívószálak, evőeszközözök) által okozott természetrombolásról egyre többet lehet hallani, olvasni. Biztos sokan találkoztak már a három Franciaországnyi méretű szemétszigetről szóló híradásokkal. Egyes számítások szerint évente közel 9 millió tonna műanyagszemét kerül az óceánokba, amit a tengeráramlatok összegyűjtenek a Csendes-óceán közepén hatalmas szemétszigetté duzzasztanak. Már több mint 150 millió tonna az összsúlya az óceánokban lévő hulladéknak.

Fotó: Magda Ehlers fotója a Pexels oldaláról

Egyes becslések szerint ha ez így folytatódik, akkor nagyjából harminc éven belül több szemét lesz az óceánokban, mint hal. Ez nyilván nagyon aggasztó tendencia és fontos, hogy már egyéni szinten is tegyünk ez ellen. De a vászontáska tényleg jelentősen enyhíti a környezetszennyezést?

Egy dán tanulmányból kiderül, hogy a polipropilén táskákat (leggyakoribb, újrahasznosítható műanyag táskák) 37-szer, a papírzacskókat 43-szor, a pamutból készült táskákat 7100-szor kell újra használni, hogy az előállításuk során fellépő környezetre gyakorolt hatásuk (az alapanyag előállítása, szállítás, a termék legyártása, a felhasznált vegyszerek és festékek) ugyan annyi legyen, mint a klasszikus egyszer használható műanyagszatyroknak. Ez azt jelenti, hogy ha mindennap jár valaki boltba, akkor közel 20 évig ugyan azt a táskát kell magával vinnie.

Egy másik angol kutatás szerint, ami az egyes termékek klímaváltozásra gyakorolt hatását nézte, a papírzacskókat háromszor, a nagyobb sűrűségű műanyagtáskákat négyszer, a nem szőtt polipropilén zacskókat tizenegy alakalom, a pamut táskákat pedig 131-szer kell legalább újra felhasználni.

A legegyszerűbb, vékony műanyag szatyor (amiben a pékárukat, és a zöldségeket, illetve gyümölcsöket szokás hazavinni) átlagos élettartalma nagyjából 20 perc.

Összeségében a helyzet sajnos nem annyira fekete és fehér, mint elsőre gondolnánk, a műanyag nem feltétlenül rossz, a szövet táska pedig nem feltétlenül jó, de ha körültekintően és odafigyelve használjuk, akkor nagyon sokat tehetünk a bolygónkért. A legfontosabb, hogy többször használjuk újra a vászon és műanyag táskáinkat, ne dobjuk el egyből őket.