A Pécsi Járásbíróság 2020. július 21-én egy hónapra elrendelte P.Cs. gyanúsított letartóztatását felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2020. július 15. napján 18 óra 20 perckor megjelent egy siklósi vegyes bolt előtt. A gyanúsított kapucnis pulóvert, maszkot és kesztyűt viselve bement a boltba és az eladót egy bozótvágó késsel a bevétel átadására szólította fel.  A gyanúsított azért, hogy követelésének érvényt szerezzen, a bozótvágó kést az eladó felé tartotta. Az eladó a fenyegetés hatására átadta a mindösszesen 180.000,- forint bevételt a gyanúsítottnak, aki a pénz átvételét követően kerékpárral sietve távozott a helyszínről. A gyanúsított menekülése során a megszerzett bevétel nagy részét elhagyta, az elkövetéshez használt kesztyűt és bozótvágó kést eldobta.

Ezt követően a gyanúsított 2020. július 17. napján 16 óra 44 perc körüli időben megjelent egy Pécs belvárosához közeli kis boltnál. A bomberdzsekit, baseball sapkát viselő, arcát kendővel eltakaró gyanúsított bement a boltba, az ott dolgozó vietnámi állampolgár sértett nyakához kést szorított és a bevételt követelte tőle. A támadás hatására a sértett a kasszát kinyitotta és a benne található 10.000,- forint bevételt a gyanúsítottnak átadta, aki ezt követően távozott az üzletből.

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény büntetési tételére, annak tárgyi súlyára is tekintettel megalapozottan lehet attól tartani, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne, a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna. A bíróság a végzés indokolásában kifejtette, hogy az állandó jövedelemmel, munkaviszonnyal nem rendelkező, korábban szintén rablás bűntette miatt fegyházbüntetésre ítélt gyanúsított személyi körülményei folytán esetében a bűnismétlés veszélye is fokozottan fennáll.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

A bíróság határozata jogerős.