Egyenlőre üresen áll a leendő négy csoportos kozármislenyi bölcsőde építési területe. Az elmúlt este lakossági fórumának kérdése az volt, hogy ha megépül, akkor hol is épüljön meg a kozármislenyi új bölcsőde?

Az előzetes tervek és elképzelések a fiatal városnak az új építésű Fészek-lakóparkjába helyezte a kisgyermekek igényes, kulturált elhelyezését biztosító intézményét. A Sólyom és a Fülemüle utca, és a társasházak ölelésébe kerül hát az új beruházás. Az önkormányzat részéről a helyszín mellett több érv szólt. Először is, pontosan a városnak ezen a területén található egy olyan, jelenleg beépítetlen terület, amellyel bátran lehetett tervezni. Másodszor a lakóparkba beköltöző családok vennék a legnagyobb számban igénybe a felépülő intézmény nyújtotta szolgáltatást.

Igen ám, csak hogy kiderült a Fészek-lakóparkban élő családok egy része tiltakozik a beruházás elhelyezkedése ellen. Az ötven aláírással a helyi önkormányzathoz küldött levelükben a bölcsőde lakóházak közé ékelése ellen emeltek szót.

A kérdésben július 20-án, este 18 órakor lakossági fórumot hirdetett meg Kozármisleny Város Önkormányzat Képviselő-testülete a városházára. A már megszokott lakossági érdektelenség jellemezte az estét. Az ötven aláíró közül mindössze heten jelentek meg az érdekegyeztető összejövetelen. Nem csak a lakóparkban élőket, de sajnos a többi Kozármislenyben élőt sem igazán érdekelte a leendő bölcsőde jövője. Érdekes módon a jelenlegi bölcsődei dolgozókat sem.

Pedig érdemes volt elmenni, hiszen a pletykák ellenére kiderült, hogy a legújabb lakótelepen élők nem a városi bölcsőde létesítése ellen tiltakoznak, hanem annak a lakóházak közé ékelése ellen. Érveik közt felhozták, hogy már jelenleg is terheltek a lakópark eléggé szűkösre tervezett utcái. Egyszerűen félnek az intézmény működésekor fellépő jelentős számban megnövekedő személygépjármű forgalomtól.

Véleményük szerint elhibázott lépés egy újabb „Alkotmány teret” létesíteni a városban. Erről tudni érdemes, hogy a kozármislenyi Alkotmány tér az elmúlt években egyszerűen élhetetlenné vált, mivel a téren összpontosulnak a város intézményei. Ilyen az iskola, az óvoda, a bölcsőde, a védőnői szolgálat, a művészeti iskola, a sportcsarnok, a stadion. A területen reggelente és este ezer gyermek, és a hozzá tartozó szülői kíséret jelenik meg, természetesen gépjárművekkel. Iskolaszünet idején jönnek a sportolók, és a hozzájuk szorosan kötődő szurkolók.

Hogy mi lett az eredmény? Mi lehetett volna, mikor a kilenctagú képviselő-testületből heten jelen voltak. Őket erősítette a hivatal apparátusa. Ez az erőfölény mindent eldöntött. Az elhangzott érvek miszerint a pályázati finanszírozás miatt nem lehet már más területre helyezni a bölcsődét, és, hogy itt a helye, mert még nagyon sok gyerek fog itt születni. A legjobb képviselői érv mégis az volt, hogy majd megszokják az itt élők a reggeli és esti csúcsforgalmat.

Hazafelé jövet elgondolkodtam az érvek és ellenérvek vitáján. Az Alkotmány tér már bedugult, most megnyitja a város az Augusztus 20-a teret. Mi itt a gond, hiszen csak árnyalatnyi a különbség!?