A kedvezőtlen időjárási körülmények között a gazdák nagyon rossz szilvatermésre számítanak, a tavalyi közepes 62-65 ezer tonnához képest is jelentős lesz a visszaesés, agrárszakemberek szerint, még a 2007-es negatív rekord is megdőlhet, akkor 47 ezer tonnányi szilva termett hazánkban.

Ha pontosak a termelők adatai, akkor idén ez a szám csupán 23-32 ezer tonna szilva várható, ami nagyon alacsony szám, szinte biztosan súlyos áremeléssel fog járni.

A rendkívül aszályos tél végi, kora tavaszi időjárás a legtöbb termőhelyen rontotta a megmaradó virágok termékenyülését, illetve a gyümölcsök kötődését. Március 22-től kezdődően május közepéig több hullámban jelentős fagykárok érték a hazai gyümölcsültetvényeket. – olvasható a tájékoztatóban, melyet a FruitVeB, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az ÉKASZ adott ki.

Normál esetben ilyenkor már javában zajlana a szilvaszezon, ám a korán érő fajtákat szinte kivétel nélkül elvitte a fagy és az extrém változékony időjárás. Szakemberek szerint a globális klímakatasztrófa árnyékában egyre gyakoribbak lesznek az ilyen és ehhez hasonló esetek.