Utoljára 2001-ben fordult elő olyan, hogy ennyire kevés diák jelentkezzen magyar felsőoktatásba, idén csupán 91 ezren felvételiztek, 20 ezerrel kevesebben, mint tavaly. Sajnos a hallgatói létszám zuhanását a PTE sem úszta meg: a Pécsi Tudományegyetemre tavaly 13 345-en, míg most 11 716-an jelentkeztek. Mindkét másik nagy egyetemi város veri Pécset, Szegedre 12 738-an adták be jelentkezésüket, Debrecenbe pedig 13 483-an. 1629 fővel csökkent a Pécsi Tudományegyetemre felvételizők száma, ami önmagában brutális csökkenés, és azzal még nem is számoltunk, hogy a koronavírus miatt vélhetően számos külföldi hallgató fog otthon maradni (akik rengeteg pénzt költenek el nálunk), valamint a kormányzati megszorításokkal sem. Pedig utóbbiak is jelentősek és fájdalmasak lesznek.

Nem véletlen, hogy jelentősen csökkentek is a ponthatárok, amíg a pécsi orvosira tavaly 422 pont kellett az állami ösztöndíjas helyhez, addig idén már 402 pont is elegendő volt. Sajnos folyamatosan csökken a PTE hallgatói létszáma is, amíg 2008-ban még 30 ezres volt az egyetem létszáma, addig 2018-ban ez a szám már csak 20 ezer fő volt, gyakorlatilag egy kisvárosnyi egyetemista tűnt el Pécsről. Ezzel együtt természetesen a jelentkezők száma is csökken, 2009-ben még 19,5 ezer diák jelölte meg a PTE valamelyik alapképzését, 2011-ben pedig 20 ezernél is többen. Ehhez képest az idei 11,716-os szám óriási visszaesés, ami pedig még tovább fokozza a bajt, közölük csupán 5719-en jelölték meg első helyen a pécsi egyetemet, a többiek ha sikeres a felvételijük, máshová fognak menni tanulni. Nehéz még jósolni, de nagy esély van arra, hogy az elmúlt kétévtized legkisebb hallgatói létszámával fognak indulni az elsőévfolyamok a PTE-n.

Látható, hogy nincs könnyű helyzetben az egyetem, és jogosan merül fel a kérdés, hogy most a legszükségesebb megsarcolni az ország első egyetemét? A cél elvileg a koronavírus elleni védekezés, ám eközben giga-projektek tucatjai folynak, olyanok, melyeknek a megtérülése erősen kérdéses. Miközben az oktatás még mindig az egyik legjobb befektetés, nem véletlen, hogy a világ leggazdagabb országaiban találhatjuk a legtöbb felsőfokú végzettséggel rendelkező személyt. Ez Magyarországon a közeljövőben biztosan csökkeni fog, csak remélni tudjuk, hogy ezek a trendek egyszer megállnak és idővel megfordulnak.

Mindenesetre a bahir.hu teljes szerkesztősége szívből gratulál mindenkinek akit felvettek a Pécsi Tudományegyetemre és sok sikert kívánunk nekik a következő évekre!

kiemelt kép: Hegedűs Tünde