Erősen felhős vagy borult lesz az ég szombaton. Napközben csak rövid felszakadozások lehetnek, de estefelé északnyugat, nyugat felől csökkenni kezd a felhőzet – írja az Országos Metetorológiai Szolgálat.

Felhőszakadás veszélye miatt Vas megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Zivatarveszély miatt szintén az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Szombat éjfélig több hullámban nagy mennyiségű csapadék várható, melynek területi eloszlása a szokásosnál jóval bizonytalanabb. Az egyik esélyes forgatókönyv szerint a Dunántúl délnyugati, déli felén lehet a legtöbb csapadék. A záporokból, zivatarokból, majd szombaton már inkább a kiadós esőből területi átlagban 30–60 mm becsülhető, de lokálisan 80–100 mm-t meghaladó csapadékösszeg is lehet. A legvalószínűbb forgatókönyv alapján a legkevesebb csapadékra az északkeleti (és esetleg az északnyugati) határvidéken van esély.

A zivataros zóna egyre inkább Kelet-Dunántúlra és keletre összpontosul, hatására a Mezőföldön, az Alföldön, Észak-Alföldön, illetve északkeleten lehet intenzívebb zivatarokra számítani. A zivatarokhoz elsősorban a már említett felhőszakadás, illetve viharos széllökések és jégeső társulhat. Szombat napközben, este a zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti, a viharos szél és jégeső nem lesz jellemző.