Elkészült a világ első átfogó értékelése arról, hogy milyen lehet a világ 20 év múlva a műanyagszennyezés szemszögéből, az eredmény lesújtó.

A Science folyóirat jelentése szerint, ha ugyanebben az ütemben szennyezzük a környezetünket, a Föld műanyaghulladék tömege 2040-re elérheti az 1,3 milliárd tonnát. Ha ennyi műanyagot egy síkfelületen képzelnénk el, másfélszer akkora területet fedne le, mint Nagy-Britannia.

Dr Costas Velis, aki a Leeds Egyetem kutatója, és a jelentés egyik szerzője, a BBC News-nak adott interjújában kifejtette aggodalmait a témával kapcsolatban.

Bonyolult kiszámítani a valós eredményt, mivel a műanyag mindenütt megtalálható, és a világ minden táján különböző módon használják fel és kezelik a műanyagot. A számítások szerint, még ha minden lehetséges intézkedést is megteszünk a hulladék mennyiségének csökkentése érdekében, akkor is 710 millió tonna felesleges műanyag szennyezi környezetünket majd a következő két évtizedben. Ami aggasztó tény, hogy a bolygón 2 milliárd ember nem fér hozzá a megfelelő hulladékgazdálkodáshoz. A szeméttől viszont muszáj megszabadulni, így nincs más választásuk, mint az, hogy elégetik vagy felhalmozzák egy helyre” – mondta Dr. Velis.

A kutatás 3 lényeges lépésből áll össze. Az első részben a kutatók nyomon követték a műanyag előállítását, felhasználását és ártalmatlanítását az egész világon, ezzel kiszámolták az aktuális helyzetet.

A csoport ezután létrehozott egy modellt a jövőbeli műanyag szennyezés előrejelzésére. Az úgynevezett “business as usual” forgatókönyv – amely a műanyagtermelés növekvő jelenlegi tendenciáján alapul, és a felhasználás és újrahasznosítás mennyiségében nincs jelentős változás – kimutatta az 1,3 milliárd tonnás becslést.

Az utolsó lépésben megvizsgálták, hogy különböző beavatkozások, mint például a termelés csökkentése vagy az újrahasznosítás fokozása hogyan módosítaná a szemét mennyiségét.

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük a szennyezettséget, a kutatócsapat szerint először-is drasztikus mértékben kell csökkenteni a műanyag gyártását és felhasználását, illetve ahol csak lehet, helyettesíteni a műanyagot pappírral vagy más komposztálható anyagokkal.

Ha az országok nem tesznek sürgősen valamit az ügy érdekében, akkor az emberiségnek szembe kell néznie a műanyag okozta, visszafordíthatatlan károkkal.