Kínálatban és árban is hosszú évek óta most találkozhatnak a legkedvezőbb feltételekkel az albérletet keresők.


A koronavírus okozta gazdasági hatások alaposan felbolygatták az ingatlanpiacot is. A rövidtávú lakáskiadások térnyerésével – ilyen az Airbnb és a Booking.com – az albérletek árai párhuzamosan növekedtek az elmúlt 10 évben, aminek az lett a végeredménye, hogy mára már csak irreálisan drágán lehet kiadó lakást találni.

A fővárosban 5-10 ezer forintos éjszakánkénti ár kedvezőnek mondható azoknak a turistáknak, akik csak pár éjszakát töltenek el Budapesten, cserébe kapnak egy saját lakást, így autentikus környezetben élvezhetik az itt eltöltött időt. Ellentétben egy drágább hotelszobával, ami ugyanolyan, mint a világ bármelyik hotelszobája.

A hosszútávú lakáskiadás viszont képtelen versenyezni ezekkel az árakkal, senki nem tud és nem is hajlandó több százezer forintot kifizetni havonta egy belvárosi lakásért. Sok lakástulajdonos döntött úgy ennek függvényében, hogy inkább rövidtávú kiadással hasznosítja az ingatlant. Ez azt eredményezte, hogy egyre kevesebb lakás közül lehetett válogatni, egyre magasabb áron. Ezt a tendenciát borította fel a vírus azzal, hogy a külföldi turisták hiányában gyakorlatilag megszűnt az Airbnb-s lakások piaca.   

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az M1-nek elmondta, hogy mivel a bérleti díjak csökkennek, az utóbbi években soha ilyen jó helyzetből nem várhatták a hallgatók a tanévet.

„Budapesten átlagosan 150 ezer forintért lehet lakást bérelni, tíz százalékkal olcsóbban, mint februárban. A nagyobb egyetemvárosokban – például Debrecenben, Győrben, Szegeden, Veszprémben – 100-110 ezer, az ország keleti részében – például Egerben, Miskolcon – 80 ezer forint az átlagos bérleti díj.” mondta a szakértő.

Balogh hozzátette, hogy az eladó ingatlanok kínálati árai egyelőre stagnálnak, azonban a keresleti oldal alkupozíciója jelentősen javult a mostani helyzetben. Akár 5-10 százalékot is lehet alkudni a kínálati árakból.