A Queen 1986 július 27-én, 80 ezer ember előtt lépett fel a Népstadionban.

A Magic Tour nevű turné keretein belül látogatta meg hazánkat a zenekar és hódította meg a vasfüggöny mögé szorult, szabadságra vágyó Magyarországot. A turné 26 európai helyszínt érintett és ez volt eredeti felállású banda utolsó koncertsorozata.

Alig egy évvel budapesti koncertjük előtt, az afrikai éhezők megsegítésére rendezett Live Aid nevű jótékonysági koncerten érte el a zenekar történetének csúcspontját, ami egyben a zenetörténelem egyik csúcspontja is volt. Közel másfél milliárd ember követte az esemény élő tv közvetítését, ez volt akkoriban a világtörténelem legnézettebb eseménye. Produkciójukat imádta a közönség, több előadó szerint is egyértelműen ők voltak aznap a legjobbak. Ez nem kis teljesítmény ha azt is figyelembe vesszük, hogy olyan előadók mellett álltak aznap színpadra, mint Paul McCartney vagy Mick Jagger. Elton John egyszerűen úgy fogalmazott: „ellopták a show-t.” Nem meglepő, hogy alig egy nap alatt kapkodták el a közel 80 ezer jegyet a budapesti koncertre.

A Queen együttes tehát már befutott világsztárként jött hozzánk, ezért nem meglepő módon hatalmas gázsiért vállalta a fellépést. Magyarország ebben az időben valuta szűkében volt, a fellépési díj felét tudták kifizetni a zenekarnak. Ekkor született meg az ötlet, hogy mozifilmet készítenek a koncertről, aminek bevételeiből pótolják a hiányzó összeget. A koncert felvételét Live in Budapest címmel kiadták az akkori technikának megfelelően CD-re és VHS-re, később készítettek egy javított változatot is, ami a Hungarian Rhapsody: Queen Live in Budapest nevet kapta.

Freddie Mercury profi hozzáállással, nagy precizitással felügyelte a koncert előkészületeit. A fellépés előtt többször körbejárta a stadiont, személyesen segített beállítani a fényeket. Ábri Judit tolmács segítségével megtanulta a Tavaszi szél, vizet áraszt című népdal kezdetét, aminek előadásával eufórikus hangulatot varázsolt a Népstadionban.

1987-ben a banda frontemberét AIDS-fertőzéssel diagnosztizálták, ezért a zenekar tagjai úgy döntöttek, hogy abbahagyják a turnét. Freddie Mercury 1991 november 24-én távozott közölünk.

2018-ban, Rami Malek főszereplésével életrajzi film jelent meg a Queenről, ami két Golden Globe, és négy Oszkár díjat is bezsebelt. A siker ellenére a Queen rajongóktól rengeteg kritika érte a filmet az események valóságtól való eltorzítása és Mercury életének ábrázolása miatt.

A legtöbb kritika Freddie HIV-diagnosztizálásával kapcsolatban fogalmazódott meg. A fikció szerint a Live Aid koncert előtt tudott a zenekar arról, hogy Freddie halálos beteg. A valóság ezzel szemben az, hogy ezt csak 1987-ben állapították meg az orvosok, 2 évvel az említett koncert után. Ezzel a ferdítéssel kétségtelenül nagyobb emocionális hatást akartak kiváltani a mozinézőkből, a rajongók szerint azonban a valóságban is elég izgalmas volt a zenekar története, és egy életrajzi műnek az a feladata, hogy ezt hűen visszatükrözze.

Abban azonban a kritikusok és a filmet kedvelők is egyetértenek, hogy Freddie Mercury élete páratlan volt, és hálásak lehetünk, amiért örökségbe kaptuk a számait.