Sásd, Baranyajenő, Tormás. Egyre mélyebbre jutunk a baranyai Zselic lankái közé. Lenyűgöző, vadregényes táj ez, halastavakkal, gazdaságokkal és apró falvakkal. A túrázók, kerékpárosok és horgászok által kedvelt térség igazi kincseket rejt. 

Hatalmas egerészölyv üldögél egy farönkön, békésen legelésző tehenek és nézelődő lovak mellett haladunk el, az egyik udvarban juhok sétálgatnak és kutyusok nézelődnek. A napraforgók és a hatalmas bálák látványa lenyűgöző, az sem érdekel minket, hogy már térerőnk sincs. Így érkezünk meg Alsókövesdre, a csend és nyugalom szigetére. 

Az Alsókövesdi Vendégház a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalon fekszik. Egyik funkciója tehát adott, kimerült turistáknak nyújt kellemes pihenést. A vendégház ügyeit Réka és Zsombor intézik, ők most a már eltűnt falu egyetlen állandó lakói. 

A történet azonban csak most kezdődik. A fiatalok régebb óta dédelgetett terve volt, hogy a nyári hónapokban a városból kiköltöznek Alsókövesdre. Végül a koronavírus járvány helyettük is döntött. A válság miatt Zsombor elveszítette budapesti állását, a fiatal pár ekkor határozott a költözés mellett. A területen már akkor voltak gyümölcsfák és zöldségek, azonban március óta egész permakultúrás gazdaságot hoztak létre, Biokövesd néven. A permakultúra lényege a természet közeli, ökológiai gazdálkodás, a növénytársítások, a szabad állattartás, az energiahasználat és hulladékok minimalizálása. Nem használnak semmilyen vegyszert, műtrágyát és génmódosított tápszert, csak természetes anyagokat adnak az állatoknak. 

A gazdaság a sokféleségre épít, van itt paradicsom, paprika, tökfélék, napraforgó, bab, borsó, burgonya, fűszernövények. Tavasszal már 10 fát ültettek, ősszel pedig további 40-50 gyümölcsfát szeretnének ültetni, előnyben részesítve a tájfajtákat.

Próbálkoznak hügelkultúrával is, ami egyfajta emelt ültető ágyás. A halom aljára rönköket, gallyakat, barna hulladékot, gyeptéglákat raktak, melyre fű és egy vékony földréteg került. Az alsó rétegekben bomlik a szerves anyag, megfogja a vizet és melegen tartja a talajt. Az ágyásokban termesztett növények rendkívüli módon szeretik ezt a helyet, gaz pedig lényegében nem nő a halmokon.

Terveznek erdőkertet is, amely egy kísérletező, új irányvonal, egyfajta válasz a klímaváltozás kihívásaira. A ligetszerű növénycsoportban minden ehető lesz, a fák és bokrok termése, amik eközben árnyat adnak. Ugyanilyen ötlet a biomedence létrehozása, amely természetes szűrőrendszer segítségével működik.

A kis gazdaságban most négy juh él, 3 lány és egy fiú. A család feje „Margit asszony”, két bolyhos, kicsi juh anyja. A juhállomány bővítése is tervben van, amely sajt, hús és gyapjú feldolgozást jelent majd. Vannak tyúkok és kakasok is, akik egy ún. tyúktraktorban élnek. A Zsombor által készített szerkezet folyamatosan költöztethető, így mindig friss élelme lesz a baromfi állománynak.

A pár szeretné a környékbeli embereket is bevonni a gazdálkodásba, jó kapcsolatokat alakítottak ki a helyiekkel. Diplomás fiatalként úgy gondolják, hogy felelősségük van a környezetük boldogulásával kapcsolatban is. Tervben van pálinka- és sörfőzés is.

A hely ideális a túrázók, a tökéletes csendre és fényszennyezés-mentes, csillagos égre vágyók, családok, baráti társaságok számára. A fejlesztési tervek között szerepel egy zárt és szabadtéri közösségi tér kialakítása, ahol céges összejöveteleket, kisebb létszámú táborokat, akár esküvőket lehet tartani. Itt tényleg lehet pihenni, hatalmasakat aludni és kiengedni a gőzt.