Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője sajtótájékoztatót tartott „A környezet védelméért cselekedni kell! – a pécsi Karolina-külfejtés ügyéről címmel, ma 13:00-kor a pécsi Széchenyi téren.

Az LMP frakcióvezetője elfogadhatatlannak tartja, hogy a Pécs belterületén található külfejtő 2 éve elindult rekultivációs munkájával kapcsolatban az állam és a környezetvédelmi intézményrendszer sem teljesíti kötelességeit, annak ellenére, hogy a munka elvégzése kétharmad részben a magyar államot terheli, egyharmad részben pedig a pécsi hőerőmű üzemeltető céget.

„Az mindenképpen nehezményezendő Pécs szempontjából, hogy a rekultiváció hivatalos befejezési határideje 2032-re lett megszabva.” – mondta Keresztes.

A frakcióvezető szerint ennek az időpontnak hátterében az a 2 évvel ezelőtti, az állam és a hőerőművet üzemeltető magáncég közötti megállapodás áll, amely szerint a munkálatokat – ami önmagában jelentős környezetterhelést okoz – az állam segítsége nélkül, egyedül a hőerőmű végzi. Annak ellenére, hogy a tavalyi és az idei évi állami költségvetésből 2-2 milliárd forint lett elkülönítve erre a célra.

Pozitívumként megemlíti, hogy a munkafolyamatról nyilvánosságra hozott felvételeknek köszönhetően, és az azt követő civil nyomás hatására a cég lépéseket tett annak érdekében, hogy kevésbé károsítsák a környezetet. Azt azonban aggályosnak tartja, hogy a munkálatok hatására létrejött hő- és füstképződésről nincs hatósági szakvélemény.

Az említett videó ITT megtekinthető.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ennek az ügynek legyen egy rendszerszintű megoldása. Azt várjuk a kormányzattól, hogy olyan módosításokat hajtson végre, hogy ilyen esetben is jól működjön a hatóságok rendszere, a környezetvédelem intézményrendszere. Tekintsék partnernek Pécs önkormányzatát és legyen egy érdemi információáramlás” – fogalmazott Keresztes László Lóránt.

Ennek érdekében a környezeti ügyek kapcsán illetékes, Fenntartható fejlődés bizottságának rendkívüli ülését kezdeményezi az LMP Pécsre, ahova meghívják Nagy István agrárminisztert is egyeztetni az ügyben.