A Nemzetközi Tigris Napot minden évben július 29-én ünnepeljük 2010 óta. Célja, hogy felhívja a figyelmet a világ egyik ikonikus, súlyosan veszélyeztetett nagymacskájának helyzetére, a természetes élőhelyek védelmére és a tigrisekről folytatott párbeszéd fontosságára.

A tigrisek Földünk egyik legfenségesebb, legikonikusabb nagymacskái. A faj súlyosan veszélyeztetett, mind a természetes élőhelyek csökkenése és fragmentálódása, mind az illegális vadkereskedelem, mind pedig az emberiség és vadvilág között fennálló általános konfliktus miatt.

A tigrisek száma a XX. század eleje óta 95 százalékkal esett vissza, jelenleg körülbelül 3900 egyed él a világban. Míg korábban szinte Ázsia egész területén előfordultak, mára annak nagyjából 7 százaléknyi területén koncentrálódnak, elszigetelt réteken és erdőkben élnek.

Miért fontosak a tigrisek – azon túl, hogy szépek és lenyűgözőek?
Mert élőhelyük csúcsragadozói és jelenlétük nélkül nem tartható fent a természetes egyensúly az élővilágban. A tigrisek, mint más csúcsragadozók, szerepe élőhelyükön, hogy kordában tartják a növényevő fajok populációit. Azonban elég csúcsragadozó nélkül ezek a fajok túlszaporodnak, így „túlhasználják” a földterületeket: vagyis tigrisek nélkül felborul az élővilág természetes egyensúlya.

A tigrisek védelme más társadalmi kérdésekkel is összefonódik, hiszen az állatok mellett a helyi lakosok élete is függ az egészséges környezettől, elegendő víztől és élelemtől.

A 2010 óta július 29-én megrendezésre kerülő Tigris Nap célja, hogy a faj helyzetére, védelmére és az arról folytatott párbeszédre irányítsa a figyelmet. Számos jól ismert, állatokkal foglalkozó szervezet, köztük a WWF is kiveszi a részét ennek szervezésében. Munkájuk pedig, szerencsére, már most sem eredménytelen: a tigris egyedek számának csökkenését sikerült megállítani, sőt, először az ezzel kapcsolatos párbeszéd elindulása óta az növekedésnek is indult. A cél pedig, hogy 2022-ig, a kínai naptár szerinti Tigris évig, 6000 fölé emelkedjen a számuk.

Források: WWF és Awarnessdays.com

Képek forrása: pixabay.com