Egyre elterjedtebb a világban a Műanyagmentes Július (Plastic Free July) mozgalom, ami a műanyagmentes életmódra hívja fel a figyelmet. Július ma véget ért, de a műanyag szeméthez fűződő problémák nem. Mivel az újrahasznosítás lehetőségei korlátozottak, ezért mindenképpen a hulladékok keletkezésének megelőzésében kellene keresnünk a megoldást.

Szőllőssy Anita cikke

A Műanyagmentes Július mozgalom története 2011-ben kezdődött; a díjnyertes, mára már globálisan is ismert kampányt hosszú évek kemény munkája előzte meg. A kampány célja, hogy átláthatóan, új ötletekre nyitottan, együttműködve az emberekkel megoldási lehetőségeket mutasson meg, abban a hitben, hogy apró változtatásokkal is nagy eredmények érhetőek el.

A kampány keretében július folyamán különféle, a mindennapi élet számos területeire koncentráló kihívásokkal ösztönzik az embereket, hogy vegyenek részt és változtassanak életmódjukon. Tavaly körülbelül 250 millió ember vett részt világszerte a kihívásokban.

Mindeközben a Greenpeace július végén felállított szemétszobrával, a Nagy Hallal éppen arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy akadozik a műanyaghulladék újrahasznosítása Magyarországon. A szervezet szerint a műanyaghulladék jelentős része ugyanis továbbra is a szemétégetőkben vagy hulladéklerakókban végzi. Még akkor is, ha a szelektívgyűjtőbe kerül, a PET-palackokon és a polietilén fóliából készült zacskókon kívül más műanyagokat nem éri meg anyagárban újrahasznosítani a feldolgozó cégeknek. Ennek részben az olaj rekordalacsony ára, részben az állami támogatás hiánya, részben pedig a begyűjtött műanyag hulladék szennyezettsége áll a hátterében.

Magyarországon egyébiránt az elmúlt években fokozatosan csökkent az újrahasznosított műanyag-újrahasznosítás aránya, jelenleg kb. 32% körül van, amivel nem csak hogy az EU-s tagországok között vagyunk lemaradva, de a célként kitűzött 50%-os feldolgozástól is.

Érdekes adalék a történethez még az idén tavasszal beterjesztett, majd csak részben elfogadott műanyagtörvény kálváriája is, habár a július elején elfogadott törvény a korábbi javaslathoz képest kevésbé szigorú, még így is előrelépést jelent. Az új jogszabály, összhangban az uniós előírással, 2021. július 1-től betilt számos egyszer használatos műanyag terméket és csomagolóanyagot; ez részben kiterjed a műanyag zacskók használatának korlátozására is.

És, végül is, kinek a felelőssége megoldani a műanyaghulladékok problémáját? Mindannyiunké. Szükséges az állami, szigorú szabályozás, de ugyanígy szükséges a feldolgozó cégek munkája és nem utolsósorban a fogyasztók megváltozó hozzáállása. Mert a július ugyan véget ért, viszont a műanyagok még sok száz évig, így vagy úgy, de velünk maradnak.

Forrás: Greenpeace, Plastic Free July

Kép forrása: Pixabay