Ez a hűsítő, nyári gyümölcs amellett, hogy sokunk kedvence, nagyon egészséges is. Számos vitamint és ásványi anyagokat, mint például káliumot, A-vitamint, C-vitamint és B-vitaminokat tartalmaz. A kalóriatartalma viszont rendkívül alacsony, egy csészényi mindössze 46 kalória.
Az íze pedig rendkívül finom, amennyiben sikerül kiválasztanunk a látszólag egyforma dinnyék közül az, amelyik valóban édes. Most adunk 5 tanácsot, hogy mire figyelj a dinnye vásárlás során.
Nem a méret a lényeg
A dinnye nagysága a fajtától függ, ezért nem jó taktikát választunk, ha kapásból a fellelhető legnagyobbat vesszük meg. Két egyforma méretű dinnye esetében azonban a minőségéről árulkodik a súlykülönbség. Ebben az esetben érdemes a nehezebb mellett letenni a voksunk.
A dinnyehéj legyen sértetlen
A dinnyehéj lehet akár világos, sötét, csíkozott, vagy foltos, az aranyszabály, hogy sértetlen legyen.
A dinnyén lévő folt
Minden dinnyén van egy világosabb folt, ez az a pont, ahol a gyümölcs a földdel érintkezett, ezért nem sütötte a nap. Minél sötétebb a dinnyén levő sárga folt, annál több ideig volt a napon és nem volt korán leszedve.
Szár
A termelő onnan tudja, hogy megérett a gyümölcs, ha megvizsgálj a dinnye szárát, és elég száraznak ítéli meg ahhoz, hogy leszedje. Ha természetes földben fejlődött dinnyét szeretnénk, akkor mindig vizsgáljuk meg a szárát.
Gyakran előfordul azonban, hogy a dinnye érését a termés 360 fokos megfordításával gyorsítják, ezeknek csavart, vagy zöld száruk van.
A klasszikus kopogtató módszer
A dinnyevásárlásánál talán a kopogtatás az egyik leggyakrabban használt trükk. Ha a kopogtatás során belülről kongó, üreges hangot hall, a dinnye csak arra vár, hogy megegyék.
+1: Az illat
Ne féljünk az orrunkra támaszkodni. A lédús, édes dinnyéről az illat is árulkodik.
(Fotó: Illusztráció)