Ez a hűsítő, nyári gyümölcs amellett, hogy sokunk kedvence, nagyon egészséges is. Számos vitamint és ásványi anyagokat, mint például káliumot, A-vitamint, C-vitamint és B-vitaminokat tartalmaz. A kalóriatartalma viszont rendkívül alacsony, egy csészényi mindössze 46 kalória.

Az íze pedig rendkívül finom, amennyiben sikerül kiválasztanunk a látszólag egyforma dinnyék közül az, amelyik valóban édes. Most adunk 5 tanácsot, hogy mire figyelj a dinnye vásárlás során.

Nem a méret a lényeg

A dinnye nagysága a fajtától függ, ezért nem jó taktikát választunk, ha kapásból a fellelhető legnagyobbat vesszük meg. Két egyforma méretű dinnye esetében azonban a minőségéről árulkodik a súlykülönbség. Ebben az esetben érdemes a nehezebb mellett letenni a voksunk.

A dinnyehéj legyen sértetlen

A dinnyehéj lehet akár világos, sötét, csíkozott, vagy foltos, az aranyszabály, hogy sértetlen legyen.

A dinnyén lévő folt

Minden dinnyén van egy világosabb folt, ez az a pont, ahol a gyümölcs a földdel érintkezett, ezért nem sütötte a nap. Minél sötétebb a dinnyén levő sárga folt, annál több ideig volt a napon és nem volt korán leszedve.

Szár

A termelő onnan tudja, hogy megérett a gyümölcs, ha megvizsgálj a dinnye szárát, és elég száraznak ítéli meg ahhoz, hogy leszedje. Ha természetes földben fejlődött dinnyét szeretnénk, akkor mindig vizsgáljuk meg a szárát.

Gyakran előfordul azonban, hogy a dinnye érését a termés 360 fokos megfordításával gyorsítják, ezeknek csavart, vagy zöld száruk van.

A klasszikus kopogtató módszer

A dinnyevásárlásánál talán a kopogtatás az egyik leggyakrabban használt trükk. Ha a kopogtatás során belülről kongó, üreges hangot hall, a dinnye csak arra vár, hogy megegyék.

+1: Az illat

Ne féljünk az orrunkra támaszkodni. A lédús, édes dinnyéről az illat is árulkodik.

(Fotó: Illusztráció)