Ma harminc éve választotta meg az országgyűlés a harmadik magyar köztársaság elnökévé Göncz Árpádot. Mindenki „Árpi bácsija” 1990 és 2000 között volt az ország elsőszámú főméltósága, minden idők egyik legnépszerűbb magyar politikusa volt.

„Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen: a védteleneket, akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó, akik a versenytársadalom versenyképtelenjei, akiknek nincs eszközük megvédeni Önmagukat, s akik épp ezért leginkább szorulnak védelemre.” – mondta le híressé vált mondatait napra pontosan harmincéve a parlamentben. Sokat elmond a személyéről, hogy az akkori 310 képviselőből 297 igennel szavazott, a megválasztására, csupán 13-an mondtak rá nemet. Máig ő a legnépszerűbb köztársasági elnök a Publicus Intézet 2015-ös közvélemény-kutatása szerint Göncz Árpádot messze a legjobb köztársasági elnöknek gondolja a magyarok kétharmada, pártszimpátiától függetlenül. A kutatóintézet szerint kijelenthető, hogy Göncz volt az a köztársasági elnök, aki az Alaptörvényben rögzítetteknek megfelelően személyében „kifejezte a nemzet egységét”.

Árpi bácsi már öt éve nincs velünk, azóta halványodott a köztársaság ereje, azóta nagyon sok minden történt, olyan dolgok amik elképzelhetetlenek lettek volna, ha még mindig ő lenne a köztársasági elnök. Szomorúan merül fel a kérdés, lesz még valaha olyan köztársasági elnöke az országnak, mint amilyen Göncz Árpád volt?