„Ha nem teszünk egy szebb világért, akkor ne is várjuk, hogy az legyen.”

A baranyai családi gazdaságokat bemutató sorozatunk keretében ezúttal a Pécs belvárosától körülbelül tíz kilométerre lévő Romonyára látogattunk el, az Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka által alapított BT Regiment Kreatív Műhely és Családi Gazdaságba. A ház elől gyönyörű kilátás nyílik a Mecsek lankáira, de a mögöttünk elterülő kert látványa is lenyűgöző. Boglárka ezt, a kis kertecskének nem nevezhető, több hektáros birtokot mutatja meg nekünk, és azt, mire képes az ember, ha igazán elszánt, lelkes és kreatív.

Boglárka és férje, Tamás hét évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a város zajából a csend és nyugalom szigetére költöznek, de akkor még nem sejtették, hogy itt egyszer egy komplett ökogazdaság fog kiépülni. Bár eleinte nem érdekelte a kertészkedés, legidősebb fiának születése megváltoztatta a városi lány gondolkodásmódját: a kicsi szeretete a természet iránt édesanyjára is gyorsan átragadt, ekkor kezdték el kialakítani a gazdaság első elemét, a fűszerkertet. Bogi rengeteg mindennel foglalkozik, a gyermekek nevelése mellett közösséget épít, települést szépít, segít, jótékonykodik, tanul és tanít. Minket is elkap a lelkesedés, ahogy a paradicsomok, méhecskék és pillangók között meséli a történetét.

A család a kezdeti szakmai segítség után saját kezűleg kezdte el ki építeni a kert szinte minden elemét, ahol csak lehetett, hulladéknak félretett, újrahasznosított anyagokat felhasználva – így a fűszerkertet, a magaságyásokat és a komposztládákat is. Azt mondták nekik, a föld termelésre alkalmatlan, túl köves, ezért eleinte csak 40 kis parcellát alakítottak ki kísérleti célból. Az első évben azonban 37 növény ki is bújt, és ez a sikerélmény tette Boglárkát a kert szerelmesévé, innentől nem is volt megállás. Férjével folyamatosan fejlesztgették a kertet – a gazdaság ma már öt szektorból áll –, miközben Bogi a tudását bővítette, tanfolyamokra járt, önmagát képezte és folyamatosan kísérletezgetett. A növények szeretete, az újabb és újabb ismeretségek, barátságok, valamint a sikerek mindig túllendítették a családot a megtorpanásokon.

A család számára nagyon fontos a fenntarthatóság és a természettel való békés együttélés. A növényeket úgy ültetik, hogy azok a megfelelő rovarokat vonzzák, így távol tartva a kártevőket – emiatt nincs szükségük vegyszerekre. De azt is szem előtt tartják, hogy mindig csak annyit vegyenek el, amennyire szükségük van, a többit meghagyják az állatoknak. Különös figyelmet fordítanak az apróbb állatokra: odútelepük otthont nyújt katicáknak, méheknek, lepkéknek, madaraknak, de még mókusoknak is.

Az öt szektorban különböző módon folytatják a termelést, mindenhol más és más típusú növényekkel találkozunk. Az első szektor, ahol a család is éli mindennapjait, az idézőjeles díszkert. Itt található az a fűszernövény óvoda – több mint 120 fajta növénnyel –, ahol gyönyörű paprika és paradicsom, petrezselyem, illetve erdei szamóca terem, továbbá rengeteg más: ebben a szektorban szinte minden haszonnövény.

A második szektorba gyümölcsfákat ültettek, diót, barackot, meggyet, cseresznyét, de a kerítés mentén bogyós gyümölcsök is teremnek. A mellette lévő telekrészre szintén gyümölcsfák kerültek, ez az ősmagyar gyümölcsös: itt vadalanyokra oltott ősi magyar gyümölcsök teremnek, többek között Mátyás király almája, vagy bőralma, de van szilva és barack is.

A negyedik szektorban zajlik a gyakornoki program, ami igazán majd ősszel fog beindulni. A program keretében két csoportnak ajánlották fel a területeiket, ahol a gyakornokok megtervezhetnek egy működő gazdaságot, amit majd Boglárka és a családja megvalósít. A gyakornokok különböző területekről érkeznek, így vízgazdálkodási szakember, kertészmérnök, növénytermesztő, tájrendező stb. Az utolsó, ötödik szektorban pedig egy különleges bogyós ültetvény lesz, amiből szintén rengeteg minden fog készülni.

Az itt termelt dolgokat Boglárka igyekszik teljes mértékben felhasználni: a termésekből lekvárok, szörpök, zselék, mártások, olajok, kozmetikai termékek készülnek. Sőt, egy termésből több dolgot is tudnak készíteni, így tényleg nem megy semmi kárba – a műhely szinte teljesen hulladékmentes.

A további tervek között szerepel egy vízönellátó rendszer kiépítése, ritka gyógynövények gyűjtése és felhasználása, de a célok között foglal helyet egy közösségi erdőkert megvalósítása is. Ahogy mondják, a cél, hogy 95%-ban önellátóak legyenek, és másokat is erre a gondolkodásra ösztönözzenek.

Bogi rengeteg projektben vesz részt, a közösségépítést és a kapcsolatteremtést kiemelten fontos feladatának tartja. „Itt vagyok a szomszédban” Térségi Termelői Hálózat, „Újonc Magonc gyakornoki program”, családsegítő táborok, a Sharewaste nemzetközi rendszerének önkéntes zöldhulladék átvevőhelye, Lélegző Liget innovatív településfejlesztési projekt, madárfigyelés – csak néhány program, melyekről részletesen lehet olvasni a családi gazdaság Facebook oldalán.

Ha valaki szeretne a családi gazdasággal együttműködni, ötleteket, tippeket gyűjteni, tanulni, vagy egyszerűen csak pihenni egy nyugodt, csendes, inspiráló atmoszférában, Bogi kapuja nyitva áll. Szeretettel várnak minden érdeklődőt, aki nyitott az élhető jövő felé! A műhely és a gazdaság saját honlapján és Facebook oldalukon további információ elérhető projektjeikről:

https://www.facebook.com/btregiment/
https://btregiment.hu/#bemutatkozas