Mint ahogyan arról tegnap a BAHÍR is hírt adott teljes terjedelmében égett egy körülbelül ezerkétszáz négyzetméteres épület Belvárdgyula térségében, Gyulapusztán.

Lapunk megkeresésére dr. Sárkány Sándor, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője elmondta, hogy tegnap délután Belvárdgyulán egy 1470 négyzetméter alapterületű palatetős, fémszerkezetű, oldalt farostlemezes épületben tárolt szemét gyulladt meg. 

Úgy tudni, hogy a raktárépületben több ezer köbméter szemetet tároltak ömlesztve. Az egységek kiérkezésekor az épület teljes terjedelmében égett, a tűz pedig átterjedt a szomszédos tarlóra is. A pécsi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, elsődlegesen a tarlóra átterjedt tüzet fékezték meg három sugárral. A káreset felszámolása alatt a Katasztrófavédelmi Mobil Labor folyamatosan mérte a széljárást, mivel száz méteren belül lakóépületek voltak, illetve hangosbemondón tájékoztatta a lakosságot a szükséges óvintézkedésekről. Méréseik alapján lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség.

A tüzet a hőterhelés miatt nem lehetett megközelíteni még munkagépekkel sem, viszont az érintett épület minden oldalról körülhatárolták a tűzoltók.

Éjszakára a pécsi egységek, valamint a Palkonya és Pécs ÖTE a helyszínen maradtak, hogy kontroll alatt tartsák az égést. Hajnalban és ma reggel a tűzoltók körbejárták a helyszínt és az önkéntesek bevonultak, míg a hivatásos tűzoltók pedig végrehajtották a szolgálatváltást, új egységek maradtak a területen.

A Baranya Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat tegnap délután tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le. A tűz keletkezési okát tűzvizsgálati eljárásban fogják vizsgálni. Információink szerint az eset során személyi sérülés nem történt.