Ma délelőtt sajtótájékoztatót tartott a Széchenyi téren a pécsi lakhatási válság kezeléséről Dr. Kóbor József, a LMP pécsi önkormányzati képviselője és Dr. Szabó András az LMP Baranya megyei elnökségi tagja.

Kóbor József a sajtótájékoztató elején elmondta, hogy pontosan milyen apropóból is gyűltek a mai nap folyamán össze, vagyis kitért arra, hogy nyáridő van, vagyis ilyenkor szokták a cégek a különböző hátralékos számlákat – köztük a lakbér hátralékokat is – kézbesíteni.

“Pécsett gyakorlatilag 30 éve nem beszélhetünk bérlakás politikáról” – mondta Kóbor, majd kifejtette, hogy a rendszerváltást követően magáncég kezelte a pécsi lakáscélú ingatlanokat, aminek fő célja az volt, hogy minél többet eladjon, a maradékból pedig minél többet kiszedjen. Az eredmény egy befelé spirál lett, vagyis mára a bérlakáspolitika gyakorlatilag szegénypolitika lett. Talán ezért nem akart vele a mindenkori hivatalos politika foglalkozni.

Kóbor azonban felhívta rá a figyelmet, hogy a jelenlegi lakbérvárlás megoldására végre összejött egy kerekasztal, amiben nagy örömükre Bognár Szilvia alpolgármester asszony is részt vesz, illetve számos civil szervezet, akik már évek óta foglalkoznak a bérlakás problémával.

Kóbor szerint azonban ez kevés, szerinte szükséges, hogy a városvezetés is foglalkozzon a kérdéssel és végre legyen újra Pécsett is bérlakás koncepció.

“Ne felejtsük el Pécsett 2008-as időszakot leszámítva egyáltalán nem épült bérlakás, a maradék állomány pedig folyamatos romlik.” – mondta

Ezzel pedig a bérlők helyzete is folyamatosan romlik. Szerinte teljes lakás fenntartási és építési koncepcióra van szükség, ehhez pedig ki kell használni az új Európai Uniós ciklus által nyújtott lehetőségeket is. Majd hozzátette azt is, hogy a bérlakás ügy egész Európában probléma.

Ezt követően Dr. Szabó András vette át a szót, aki elmondta, hogy két-három hét alatt biztosan nem lehet változást hozni, azonban vannak akkut problémák. Ilyen többek között a felhalmozott nagy tartozásos személyek lakbér rendezése.

Elmondása szerint a régi városvezetés nem tett meg túl sok mindent annak érdekében, hogy ezt rendezze, az új vezetés azonban úgy tűnik szeretné, ha rend lenne ebben a kérdésben.

“Viszont azt is látni, hogy egy agresszív behajtásra épülő politika a hátrányos, rossz szociális helyzetben lévő családoknál aligha okozna megoldást.”

Elmondása szerint ezért örül a kerekasztal megalakulásának, ugyanis így próbálnak előremutató megoldásokat találni. Szerinte ezt a problémát egyfajta adósságrendezési csomagban kellene megoldani. Persze úgy gondolja, hogy nagyon nemes cselekedet lenne egy tartozás méltányossági alapon való törlése, ám úgy véli, hogy ezzel a problémát csak a szőnyeg alá söpörnék.

“A legfontosabb, hogy minden családnak segítséget kell nyújtani a fennálló tartozás rendezésében”

Beszéltek arról, hogy a legfontosabb cél az, hogy rend legyen. Szabó András azt tartja a leglényegesebbnek, hogy mindenki, aki felkeresi az önkormányzatot az kapjon segítséget az adóssága rendezésében.

Kóbor szerint igenis lakáspolitikát kell csinálni: a fiatalok megtartásához például nagyon fontos lenne egy megfelelő bérlakás állomány. Úgy véli ennek a mikéntjéről is dönteni kell.