Ez már a sokadik alkalom lesz, hogy az osztrák fővárossal példálózunk, de nem tehetünk mást, a világ egyik legzöldebb, legprogresszívebb városáról van szó, amely ezúttal a buszmegállókat és villamosvárókat zöldíti ki. Első lépésként az osztrák Parlamenttel szembeni villamosváró hátuljára és tetejére kerülnek virágok.

Bécs számtalan lépést tesz meg a klímaváltozás ellen, illetve annak érdekében, hogy a helyiek még komfortosabban érezhessék magukat, ezek közé tartozik a város és a helyi tömegközlekedés (Wiener Linien) akciója, amelynek értelmében szép, színes virágok fognak kerülni a megállók tetejére és hátuljára, lesz például levendula, jázmin, szép lila virágú bunkós hagyma és lonc is. Egyfelől kiváló illatú növények, másfelől árnyékot tudnak adni a nyári hőségben és ami még talán ennél is fontosabb, a méhecskék is imádják ezeket a virágokat, annak érdekében pedig, hogy fennmaradjanak ezek a rendkívül hasznos rovarok, nekünk embereknek is mindent meg kell tennünk. Természetesen az osztrákok a fenntartásról is gondoskodtak, Az öntözésről egy beépített esővízgyűjtő tartály gondoskodik. A virágos megálló szeptember közepére készül el.

Pécsen is több száz buszmegálló van, melyeknek jellemzően van tetőszerkezete. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a városvezetés esetleg másolhatná-e a bécsi példát, legalább a belvárosi buszvárók kizöldülhetnének, már csak egy ilyen lépéssel rengeteg négyzetméternyi új zöld területet nyerhetnénk. Egyébként Bécs számára egy újfajta zöld-buszmegálló ötezer euróba került, ami ugyan nem kevés, de összehasonlítva azzal, hogy mire és mennyit költ a város már nem is tűnik óriási összegnek.