A komlói mini zoo az egyik legjobb dolog, ami Komlóval mostanában történt, egyfelől egy remek rekreációs program kicsiknek és nagyoknak egyaránt, másfelől rengeteg állatnak nyújt biztonságos otthont. Faragó Endrével beszélgettünk, miközben rókákat, őzeket és mongúzokat simogattunk.

– Ami itt látható az tíz év kemény munkája, 2016-ban nyitottunk meg, de előtte már hat évig dolgoztunk ezen a projekten. Alapvetően nem ennek indult, nem volt soha üzleti cél csak hobbiból kezdtük el csinálni, a fő cél az állatok mentése volt. Az összes hazai faunához tartozó állat mentett, a legfontosabb pedig az ő boldogságuk. Ennek szentelünk alá mindent, ehhez persze ismerni kell az állatokat, tudni kell kezelni őket, tudni kell, hogy mikor mire van szükségük.

És valóban boldog, az emberek társaságát élvező állatokat találtunk Komlón. Ahogy beléptünk a területre, egyből egy Borsóka nevű szarvasborjú üdvözölt minket (neki különösen szimpatikusak lehettünk, hiszen többször is követett minket), kicsit odébb gyerekek csoportja tanulmányozta a kaméleonokat, kicsit arrébb a kengurukat figyelték.

– Fontos, hogy ez egy interaktív hely legyen, azt vallom, hogy így lehet megismerni és megszeretni a természet csodáit, és hiszem, hogy amit ismerünk és szeretünk azt később már nem is tudjuk bántani. Számunkra nagyon fontos a természeti értékeink védelme, ezért is mentünk állatokat, ezért is biztosítunk nekik komfortos, optimális élőhelyeket és igyekszünk arra tanítani minden látogatót, hogy tisztelje az állatokat, tartsa tiszteletben azt is, hogy mindegyiküknek szabad akarata van. Nem szabad semmit rájuk erőltetni, örülünk ha valamelyik itt lakó oda jön hozzánk, de kényszeríteni nem szabad őket semmire sem. Élménypedagógiát kínálunk iskolások számára, interaktív programokkal, állatokkal testközelből. Ám vannak bizonyos állatok, és szituációk amit és amiket kontrollálni kell, fő a biztonság!

A terület valóban nagy, a mini szócska nem feltétlenül tükrözi a hely nagyságát, ami 3000 négyzetméter, azt is megtudtuk Endrétől, hogy 60 különböző faj, 160 egyede él itt teljes békében, biztonságban és harmóniában.

Mi magunk is gond nélkül eltöltöttünk bő két órát a Zoo-ban, ráadásul olyan élmények értek minket, amelyek egész napra feltöltöttek. Csak ajánlani tudjuk kicsiknek, és nagyoknak egyaránt!

A Mini Zoo Komló nyáron a hét mindennapján 10:00-tól 18:00-ig várja a látogatókat, gyerekeknek, diákoknak, nyugdíjasoknak 1200 forintba kerül a belépő, felnőttek számára 1500 forint. A családi belépőjegy ára 4500 forint, ez két felnőtt és két gyerek számára szól.

Minden további információ elérhető itt.