Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki, Kossuth Rádióban elhangzott interjújában jelentette be, hogy egy szupercsoportot küld Pápára, a koronavírus-járvány legújabb gócpontjába, a vírus megfékezése érdekében.

A pápai helyzetről Müller Cecíia számolt be a röszkei határkerítésnél tartott sajtótájékoztatón. Az országos tiszti főorvos 22 regisztrált fertőzöttről adott tudósítást, akiknél már megkezdték a kontaktkutatást.

“Azt jó ha mindenki tudja, hogy az operatív törzs folyamatosan dolgozik, lassacskán szerintem látni fogjuk azt a speciális egységet is, akiket ilyenkor vetünk be ” – kezdte az interjút Orbán Viktor.

Szuperfertőző személy azonosítása esetén a kontaktkutatás mellett a fertőzés kockázatának kitett terület izolációját is kiemelten fontosnak tartja a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondása szerint külön megkérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy az emberek is kapjanak információt az egyelőre a titokzatosság fátyla mögé rejtőző speciális egységről. Emellett megkért minden polgárt, hogy a közbelátás és a közjó szerint cselekedjen, és ha köhög és lázas, akkor kerülje a társasági életet.

Arra a kérdésre, miszerint ez a “szupercsoport” felállt-e már a Belügyminisztériumban, Orbán azt válaszolta: “Előbb-utóbb lesz arca is ennek a csapatnak, ilyen tudományos-fantasztikus filmekre emlékeztető szerelésük is van, majd fogja látni a nyilvánosság”.

Az újabb korlátozások bevezetésével kapcsolatban a miniszterelnök nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy van-e a kormánynak terve újabb szigorításokat bevezetni. Arra azonban ismételten felhívta az emberek figyelmét, hogy mindenki felelősségteljesen élje a mindennapjait, különös tekintettel a külföldi utazásokkal kapcsolatban.

(Fotó: Magyarország Kormánya)