Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára pénteken sajtótájékoztatót tartott, ahol javaslatot tett az alapvető élelmiszer árának csökkentésére.

A politikus az élelmiszerek árának növekedését drasztikusnak nevezte, a gyümölcsök árai átlagosan több, mint 40 százalékkal növekedtek mindössze egy év alatt. 

“Alapvető élelmiszerekről van szó, de ezek mostmár gyakorlatilag a luxus kategóriába tartoznak, és egyre több magyar család nem tudja megfizetni ezeket az élelmiszerárakat” – fogalmazott beszédében.

Az árnövekedés okai közé sorolta többek között a koronavírus-járvány okozta felvásárlási lázat, annak a veszélyét, hogy az Európai Unió csökkentheti az agrártámogatásokat illetve az idei fagykárt is, amire az éghajlatváltozás miatt egyre inkább fel kell készülnünk.

Kanász-Nagy Máté külön kiemelte, hogy magas közterhek miatt nőtt a munkaerő költsége is, ami szintén árnövekedést eredményezett. A csökkentés érdekében az első és legfontosabb intézkedésként az áfacsökkentést javasolja, ennek érdekében az LMP törvényjavaslatot nyújt be a parlamentbe.

“A jelenlegi 27 százalékos áfát le kell vinni 5 százalékpontra” – javasolta azonnali intézkedésként a politikus.

(LMP sajtótájékoztató)