Nem létezik olyan nap a világtörténelemben, mikor ne történt volna valami izgalmas, megdöbbentő, örömteli vagy éppen szomorú esemény. Legújabb cikksorozatunkban bemutatjuk a legérdekesebb történéseket azok közül, amik az adott napra estek.

432 éve a spanyol Armada megütközött az angol flottával. A II. Fülöp spanyol király által az angolok ellen szervezett “legyőzhetetlen” hadiflotta megsemmisült.

330 éve megszületett Mikes Kelemen, a XVIII. századi magyar prózairodalom legnagyobb alakja, a Bach-korszakban pedig a bujdosásban kitartó író politikai szimbólummá vált. Legismertebb műve a 207 fiktív levélből álló Törökországi levelek.

230 éve megszületett Kölcsey Ferenc. 1790 augusztus 8-án látta meg a napvilágot a Himnusz költője, kritikus, politikus, reformer. Mint szónok, a magyar nyelv ügyében tartott beszéddel tűnt ki először és nemsokára jeles beszédeivel országos hírűvé vált. A parlamenti szónoklatot ő emelte irodalmi és művészi színvonalra.

83 éve Los Angelesben megszületett Dustin Hoffman, kétszeres Oszkár díjas amerikai színész. A Kramer kontra Kramer és az Esőember című filmekben nyújtott színészi alakításáért kapta meg az Oszkár díjat a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

77 éve megszületett Harangozó Teri táncdalénekesnő. 1965-ben a Ki mit tud?-ban tűnt fel, majd 1966-ban Magyarország első aranylemezének tulajdonosa lett a „Minden ember boldog akar lenni” című dallal.

75 éve a Szovjetunió hadat üzent Japánnak a II. világháborúban. A következő napon megkezdődött a második világháború utolsó jelentős hadjárata, egy héttel később pedig Japán is letette a fegyvert a szövetségesek előtt.

36 éve megszületett Michelisz Norbert, Európa-kupa és többszörös világbajnoki futamgyőztes autóversenyző. A túraautó-világbajnokság első magyar résztvevője, 2012 és 2015 privát bajnoka és 2017-es ezüstérmese, valamint a 2019-es túraautó-világkupa győztese.