Megyénk dinamikusan fejlődő kisvárosa Kozármisleny, kezdi kiheverni a pandémia okozta lassulás hátrányait. Dr. Biró Károly polgármestert kérdeztük az elmúlt időszak megpróbáltatásairól.

BaHír: – Kozármislenyben hogy indult az idei év?

Dr. Biró Károly: – Nagyon lelkesen indultunk a 2020-as évnek. Láttuk, hogy a város rendelkezik saját forrásokkal, amelyekből jóléti beruházásokat tudunk megvalósítani. Mellette nagyberuházást pályázati támogatással. Úgy gondoltuk, hogy ebben az évben a kisebb programok pályázati támogatás nélkül is sikeresen megvalósíthatók. Terveinket szerencsére a vírus megjelenése csak elodázta, de nem hiúsította meg.

BaHír: – Mire irányultak a tervek?

Dr. Biró Károly: – Például azokra a fejlesztésekre gondolok, mikor 7 helyszínen újulnak meg, születnek újjá a város nem szabványos játszóterei. Ezeknek a régi játszótereknek a felújítása nagyon költséges, így az elavulttá váltak helyett új, modern játszóterek létrehozása mellett döntöttünk. A másik ilyen égető felújítási munka az óvoda udvarának korszerűsítése. Régóta várt fejlesztés, amit szintén saját forrásból kíván finanszírozni a város. A település déli kapujában, az öregfalui részben egy új buszmegálló öbölpár kialakítását vettük tervbe. Megvalósítása az ipari területre betelepült vállalkozások igényeit, illetve az itt élő lakosság kényelmét fogja kiszolgálni a jövőben. Sajnos a márciusban hazánkba érkező vírus mindenki helyzetét megnehezítette, így a miénket is. A bizonytalanságban fel kellett készülnünk a lehető legrosszabb variációkra, lehetőségekre. A betervezett fejlesztéseket le kellett állítani. A játszótereket kötelezően le kellett zárni. Kijárási korlátozás lépett életbe. Mivel bizonytalanná vált a szigorítások feloldásának ideje, így nem láttuk értelmét elkezdeni a beruházásokat. Ebben az időszakban a lakosság védelmére kellett minden erőnkkel koncentrálni, anyagi forrásainkat is ennek a célnak kellett alávetni. – sorolja az elmúlt hónapok teendőit dr. Biró Károly.

A vészhelyzeti intézkedések kapcsán jelentős bevételektől esett el a város önkormányzata. Pedig terveztünk ezzel az összeggel, mert ebből a bevételből kívántuk fedezni a játszóterek megvalósítását. A gazdasági társaságok nehézségei miatt az iaprűzési adó bevételeink is csökkentek. Ezért a veszélyhelyzet megszűnésével, a szigorítások feloldásával újra kellett vizsgálni pénzügyi helyzetünket. – sorolja a veszteségeket a város polgármestere.

Szerencsére a nyár elhozta a felpezsdülést Kozármislenybe! Városunk jó hírnevén nem ejtett csorbát a vírushelyzet. A megszorító intézkedéseket jól viseltük, viseljük. Továbbra is rendkívül népszerű városunk a fiatalok körében. Keresik a telkeinket, jó áron kelnek el ingatlanjaink. Telek értékesítésünk várakozáson felüli. Megtakarításokat sikerült eszközölni a költségvetésben, így újra lettek felszabaduló forrásaink. Természetesen folytatjuk az eredeti elképzeléseink, terveink megvalósítását. Az óvoda udvarának felújítását augusztusban megkezdtük, folynak a munkálatok. A közelgő őszi nyitáskor igényes, szép, új környezetnek örülhetnek a gyermekek, szülők, gondozók. Megtaláltuk a kivitelező személyét a buszmegálló öbölpár kialakítására, augusztus közepén megkezdi a munkát. A játszótereknél a Liliom utcai illetve az Öregfaluban lévő kivitelezése élvez elsőbbséget. A szeptemberben induló játszótér megújítási programunk várhatóan 2021 húsvétjára befejeződik. Mindezek mellett parkolóbővítéseket szeretnénk megvalósítani a Március 15. téren, az iskolánál, az óvodánál.

Nagy léptékű beruházásunkról sem feledkeztünk meg. Az új négy csoportos bölcsőde EU-s pályázati támogatással valósul meg a Fészek lakótelepen. Közeljövőben megjelenik az ez irányú közbeszerzési kiírásunk.

BaHír: – Útjára indult a MISLENYAPP?

Dr. Biró Károly: – Az okos alkalmazásra még a vírushelyzet előtt szerződést kötöttünk a Pécsi Kommunikációs Központ Kft-vel. Ebben a kérdésben újra iránymutató tudott lenni a város. Megnyitottuk az alkalmazás teszt időszakát, hat hónapig vizsgáljuk a felhasználók igényeit. Várjuk a visszajelzéseket, javaslatokat. Célunk, hogy az oldalak interaktívak és folyamatosan aktuálisak legyenek.

BaHír: – Várható változás a tájház tájékán?

Dr. Biró Károly: – Az előző évi sikeres pályázati támogatásnak köszönhetően elkészültek a kozármislenyi tájház felújítási, rekonstrukciós tervei. Hamarosan benyújtásra kerül a felújítási költségeket fedező újabb pályázatunk. Végre megoldódna a tájház kérdése. Az Öregfaluban lévő épületet pályázati támogatás elnyerése esetén újjáépítjük, ezután a helyi civil közösségek és a lakosság birtokba vehetik, és élettel, programokkal tölthetik meg a létesítményt.