A Fertő tó fertőrákosi partját 2 éve zárták le a látogatók elől, a tervezett nagyszabású beruházás miatt, azonban a munkálatok elakadtak: azon túl, hogy néhány fát kivágtak és nádat irtottak, érdemi fejlesztés nem történt. A helyi természetvédők – 20 ország 30 szervezetének támogatásával – az UNESCO Világörökségi Központjához fordulnak segítségért.

Szőllőssy Anita cikke

Az eredetileg tervezett 32 milliárd forintos állami gigaberuházás több mint ötezer négyzetméteres területet érint kétszintes üdülők, százszobás szálloda, számos vendéglátóhely és nagyszabású vízipark, továbbá 350 új vitorlás- és 250 csónakkikötő tervével.

A tervezett fejlesztés területe több mint tízszerese a már meglévő szabadidőközpontnak. Azonban a jelenlegi, lehangoló kép ellenére sem ez a léptékű beruházás jelentheti a megoldást. Annak ellenére, hogy az ígéretek szerint a beruházás mind a természetvédelmi kérdéseket, mind a helyiek véleményét, érdekeit figyelembe fogja venni, ezt eddig a gyakorlat kevéssé igazolja.

A fő probléma a beruházás kapcsán, hogy a Natura 2000-es területként nyilvántartott magterületet is érinti, így veszélyezteti annak egyetemesen kiemelkedő értékét.

A helyi természetvédők tiltakozását jelenleg 20 ország 30 természetvédelmi szervezete támogatja, így közösen tiltakoznak a tó partjára tervezett óriásberuházás ellen az UNESCO Világörökségi Központjának küldött levélben.

Ahogy a levélben írják:
“A helyi magyar és osztrák lakosok UNESCO Világörökségi központnak küldött figyelmeztetései ellenére nincs jele annak, hogy a magyar kormány a tó soproni partján tervezett idegenforgalmi infrastruktúra-fejlesztéseket újragondolná.
A turizmus az egyik kiemelt veszélyforrás a terület természeti értékeire, és a tervezett beruházás éppen a turizmus fejlesztését javasolja az alábbi elemekkel: szálláskapacitások növelése a kultúrtáj magyar komponensének magterületén belül egy kemping, motel és egy 100 szobás, 4 csillagos szálloda építésével; a gépjármű-forgalom növelése 800 férőhelyes parkoló építésével; az idegenforgalmi használat növelése új teniszpálya építésével és a meglévő vitorlás- és evezős kikötő férőhelyeinek növelésével.
Ezek a fejlesztések nincsenek összhangban az UNESCO Világörökségi helyszínek számára kidolgozott működési útmutatóval.”

A Fertő-tó Barátai nevű szervezet képviselője, Major Gyula abbéli reményét fejezte ki, hogy „az UNESCO Világörökségi titkársága a magyar és az osztrák állammal közösen meghallgatja a nemzetközi közösség kérését és megakadályozzák a Fertő tó partján tervezett magyar beruházást.”

Források: greenfo.hu, hvg.hu

Kép forrása: Youtube