1: 1908-ban éppen ezen a napon készült el a világtörténelem első Ford T-Modellje. Ezt egészen 1927-ig gyártotta a Ford, ez a modell tette lehetővé a középosztálybeli amerikaiak számára az utazást, és ez számít az első megfizethető autónak is, ami többek között a Frederick Winslow Taylor által feltalált futószalagnak volt köszönhető. Nagyjából 15 millió darabot gyártottak belőle.

2: Egy nappal a franciák hadüzenete után, megérkezett a briteké is: 1914-ben ekkor üzent hadat Nagy-Britannia az Osztrák-Magyar Monarchiának.

3: Pontosan akkor, mikor a Császári és Királyi sereg átlépték a szerb határt a Drina folyónál.

4: Szomorú évforduló a mai nap: 2000.08.12-én süllyedt el a Kurszk atom tengeralattjáró a Barents-tengeren, aminek következtében 118 matróz vesztette életét.

5: Ma ünnepli 90. születésnapját Soros György magyar származású üzletember, a kormány elsőszámú ellensége. De a Dávid-család is sütheti a tortákat, ugyanis Dávid Ibolya is születésnapos, ahogy például Pete Sampras kiváló teniszező, de Lossonczy Tamás festőművész is augusztus 12-én látta meg a napvilágot.

6: 1953-ban a szovjetek felrobbantották az első hidrogénbombájukat, napra pontosan egyévvel a meggyilkolt költők éjszakája után. Ott és akkor a szovjetek 13 jiddis írót és zenészt öltek meg.

7: Benne van a macska a dobozban, vagy nincs? Ezt a kérdést talán senki sem tenné fel, ha napra pontosan 133 évvel ezelőtt ne született volna meg Erwin Schrödinger Nobel-díjas osztrák fizikus, a kvantummechanika egyik atyja.

8: Két Formula 1-es nagydíjat rendeztek ezen a napon. Egyet Ausztriában, egyet nálunk, előbbit 1979-ben, utóbbit 1990-ben. Alan Jones nyerte az osztrákot, Thierry Boutsen a magyar versenyt.

9: 60 évvel ezelőtt, az USA-ban felbocsátották az első passzív távközlési műholdat, az Echo-1-et.

10: Ha ma Thaiföldre utaznánk, készüljünk fel, hogy ott épp anyák napja van, ráadásul ez a nap – aligha véletlenül – egybe esik a regnáló királyné Szirikit születésnapjával.