Lehet még újat mondani a tejről? Biztosan. Azt például, hogy egyenesen a termelőtől jön, ahol a tehenek jó minőségű, saját takarmányt kapnak és dús baranyai réteken legelnek, nincsen teletömve mindenféle adalékanyaggal és egyszerűen finom. Olyan, amilyennek lennie kell. Ez a mosoly íze, azé a kedvességé, amit a Tejhely családi tejgazdaság csapata beletölt az üvegekbe.

Vasárnap délután Szilágyra tartunk. „A GPS máshova visz, de a falu előtt be jobbra, nem lehet eltéveszteni” – hangzik az útbaigazítás. A több hektáron elterülő gazdaságba behajtva két hatalmas kuvasz jön elénk és érdeklődve méreget minket. Ki merjünk szállni az autóból? Rövid tétovázás után természetesen igen a válasz, mert Dia jön elénk, és kedvesen üdvözöl bennünket. A kutyusok már előttünk lófrálnak és simogatásra várnak, hasonlóan a kiscicákhoz. Meg is kapják, ha meg kell dögönyözni őket, hát meg kell dögönyözni őket.

Közben megjön Viktor is, aki a gazdaságot a gyakorlatban is irányítja. Maja, a házaspár kislánya még alszik, várjuk, amíg felébred, mindeközben Dia és Viktor mesélni kezdenek. A nagyszülők kezdtek el gazdálkodni a területen, a nagyapa eredetileg Villányból származott és méhészetet alapított itt a rendszerváltás idején. Ahogy növekedett a terület, úgy kerültek be a tehenek is. Megtetszett nekik egy boci a vásárban, majd szépen lassan jött a többi is. Mára 22 tehén ad körülbelül 300 liter tejet minden egyes nap. 

A család sokat kísérletezgetett a tenyésztéssel, a szarvasmarha ugyanis hosszú távú befektetés, rengeteg munka és minden reggel nagyon korai kelés. Naponta kétszer fejik meg a teheneket, reggel 5 és 9, valamint délután 5 és 7 óra között. A bocikat 7-9 hónapig tudják fejni, majd újra megtermékenyítik és 9 hónapig vemhesek. A gazdaságban többnyire magyar tarka fajtát tenyésztenek és nevelnek, ez egy ellenállóbb típus, a tejük zsírosabb, magasabb beltartalmú.

A Tejhely fő profilja a tej, a sajt, joghurt, túró értékesítés. Egy részét pasztőrözik (65 fokon melegítik fél órán keresztül) és vendéglátóhelyeknek adják el, másik részét házhoz szállítják Szilágy 10-15 kilométeres körzetében (Szilágy, Berkesd, Pécsvárad, Zengővárkony, Hosszúhetény, Nagypall, Romonya, Pereked, Bogád). Pécsett többek között a Reggeliben, a Rokusch kávézóban, a Balkán Bisztróban, az I Love Pécs Caféban, a Tettye Kávézóban, a Kovács és Trüffel Cukrászdában, valamint a Balokány Ligetben szervezett kosárközösségben lehet hozzájutni a termékekhez.

Nagyon fontos számukra a helyi termelők és helyi termékek népszerűsítése, egymás segítése, a lokális gazdaság, a hulladékmentes termelés előnyben részesítése. Sok terv van a fejükben, folyamatosan fejleszteni szeretnék a gazdaságot és bővíteni az értékesítést is, egyrészt házhoz szállítással, másrészt tejautomaták kihelyezésével Pécsett.

A Tejhely elérhetősége: https://www.facebook.com/tanyaszilagy/