Ugye még vannak emlékeink nagyanyáink rongyosládájáról? Mikor felnyitotta a tetejét csupa kincs került elő belőle! Hát mi is nyissuk fel szemünket az újrahasznosítás lehetőségére.

Korunk állandó gondja, hogy mekkora lábnyomot hagyunk magunk után a Földön. Segítséget is kapunk, szelektív gyűjthetjük a hulladékunkat. Mégis felmerül a kérdés: Hogyan tovább? Kezdjük a továbblépést azzal, amit kézbe veszünk. Korunk átka vagy áldása, a gyorsan elhasználódó anyagok. Nézzük csak az ágyneműhuzatot. Sokat mossuk, vasaljuk, gyorsan kopik, kidobjuk. Ne dobjuk ki! Környezetünk védelme érdekében ezen a téren is sokat tehetünk. Tudatos cselekvésünkkel gyermekeinknek is örömet okozhatunk, hiszen bevonhatjuk őket a munkába, és a hasznos tevékenységbe.

Egy kis kreativitással rongyszőnyeget varázsolhatunk belőle. A szövéssel pedig jól fejleszthetjük a finommotorikus képességünket. Legyünk akár ovisok, kisiskolások, szülők vagy nagyszülők. Könnyen megtanuljuk a szövés alapjait. Szünidei időtöltésnek is remek elfoglaltság, alkotótevékenység. Főképpen esős napokra ajánlott! Mivel a szükséges eszközöket is magunk barkácsoljuk nemcsak lányoknak, hanem fiúknak is ajánlott.

Első dolgunk a tervezés. Mekkora méretű legyen a szőnyegünk? Javaslom, hogy első alkalommal minél kisebb, mert így biztosított a sikerélmény. Legközelebb aztán tervezhetünk nagyot. Szükséges anyagok: kartonpapír, textilcsíkok, egyszerű natur kötöző zsineg, olló, vonalzó, toll.

A kartonpapír szövőkerethez válasszunk vastag, jó tartású kartont. Természetesen remekül megfelel a háztartási gépek szállításakor érkező csomagolókarton. Legalább újrahasznosítjuk! Vágjunk a kartonból a terveinknek megfelelő méretű darabot. Két ellentétes oldalán jelöljünk be 1 cm-enként rovátkákat, amelyeket aztán 3 cm mélységben ollóval bevagdosunk. Tegyük meg mindkét oldalon. Kész is a szövőkeretünk!

Drága fonal helyett használjunk régi pólókat, pamutanyagokat. Vágjunk vagy hasítsunk 1-2 cm-es csíkokat. Két végüknél fogva feszítsük meg úgy, hogy az anyag kissé összepöndörödjön, könnyebb vele dolgozni. Gyakorlottak keverhetik a különböző anyagokat, gyöngyöket is használhatnak díszítésnek. Ha gyerekekkel dolgozunk, akkor az anyag csíkok ne legyenek túl hosszúak, hogy könnyebben tudjanak vele dolgozni a kicsik.

A natúr kötözőzsineg végére kössünk nagyobb csomót és kezdjük meg a szövőkeretre való felvitelt. Igyekezzünk páratlan számú függőleges zsinegsort képezni, mert akkor könnyebb, egyenletesebb lesz a szövés. Az utolsó bevágásnál is kössünk csomót a zsineg végére, ez majd helyben tartja a munka során a felvetőfonalunkat.

Fontos! Kezdés előtt tegyünk a karton és a fonal közé kartoncsíkot, ami megakadályozza a fonal vagy a fonalként használt anyag csúszkálását.

Vegyük kézbe az anyag-fonalunkat és a fotón látható nyújtott ék alakúra vágjuk a végét. Az első sor a szövés egyharmadánál kezdjük meg és így haladjunk a sor széle felé. Hagyományos módon – egy fölül és egy alul – váltakozásával végezzük a szövésünket. Vigyázzunk a sorok befejezésénél! Ne szorítsuk meg túlságosan az anyagot a széleken, mert akkor a szőnyegünk befelé szűkülni fog. Viszont ne is hagyjuk túl lazára, mert akkor a szélső sor elválik a többitől. Ügyeljünk arra, hogy az anyag a sor közepén vagy az egyharmadánál fogyjon el, amikor is szintén ferdére vágjuk a végét és így illesszük hozzá az újabb anyag csíkot. Amint egy sort befejeztünk az ujjunkkal vagy akár egy villa segítségével szorosan tömködjük lefelé a fonalat, anyag csíkot. Ezt minden sor után tegyük meg, mert így lesz szép sűrű szövésű termékünk.

Folytassuk a szövést amíg az anyag illetve fonalkészletünk vagy éppen a szövőkeretünk engedi. Befejezéskor szépen a sor közepén vágjuk ferdére az anyagunk végét, vágjuk el a felvetőfonalat és a két szomszédos zsineget legalább kétszer kössük meg jó szorosan. Én a fotón látható szőnyegnél anyag csíkokat kötöttem a szélekre.