Egy könyv, ami levesz a lábadról. Egy történet, ami rabul ejt, egy regény, ami letehetetlen. Ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illették Anett T.A. vagyis Till Ágnes első regényét, ami a Kínból facsart boldogság címet viseli. A szerzőről azt érdemes tudni, hogy Pécsett született és amióta csak megismerte a betűket, azóta szenvedélye az olvasás. Több száz könyv, több tízezer átnyálazott oldal után jött el a pillanat, amikor 2010-ben egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy gondolta megpróbál ő is könyvet írni. Ekkor papírt és ceruzát ragadott és alkotni kezdett.

Ágnes saját bevallása szerint a Kínból facsart boldogságot elsőkörben saját szórakoztatására írta, így eleinte csak néhány közeli barátja olvasta el. Majd ez követően hosszú-hosszú évekig egy fiók mélyén lapult, egészen mostanáig, amikor is talán a sors jóvoltából, de segítő kezekbe nem került és azok a segítő kezek nem juttatták el egy könyvkiadóhoz.

„Ezzel most egy meg nem álmodott álmom valósul meg. Innentől válik igazán izgalmassá a dolog számomra, hiszen hamarosan már Ti is a kezetekben tarthatjátok, és szeretném, ha ugyanolyan élvezettel olvasnátok, mint ahogy én írtam.” – írja a weboldalán Ágnes, akivel a könyvről, a megjelenésről és a jövőbeni tervekről is beszélgettünk.

Ágnes a könyv születése kapcsán elmondta, hogy egy teljesen spontán ötlet volt, gyakorlatilag úgy nézett ki a dolog, hogy egy reggel felkelt és akkor még nem tudta, hogy ő ma könyvet fog írni. Ezt követően azonban csak úgy záporoztak a gondolatai, viszonylag hamar, alig pár hónap alatt megszületett az első regénye, amit akkor néhány barátja el is olvasott, akiknek nagyon tetszett. Ennek ellenére akkor mégis a fiók mélyén landolt a mű, azzal a felütéssel, hogy egyszer majd talán lesz ebből valami.

Ám erre csak most tíz év után került sor, de az író ezt egyáltalán nem bánja. Ágnes azt is  elmondta, hogy ez alatt a tíz év alatt nem változtatott a könyvön semmit, az eredeti állapotban jelent meg, abban az állapotban, amilyennek ő azt 2010-ben megálmodta és megírta.

A könyv története kapcsán az író elmondta, hogy Párizs a helyszín, azon egyszerű oknál fogva, hogy ő maga is imádja a várost. A történet középpontjában egy luxusprostituált áll, aki nem egy hétköznapi örömlány, hanem őt kvázi az élet kergette bele ebbe a helyzetbe. A történet szerint egy jóképű, de rokkant milliárdossal szeretnek aztán egymásba, de szinte már a sztori elején elszakadnak: a viszontagságaikat, szerelmük nehézségeit taglalja a regény. A két főhősnek tragédiák és sorsfordító történések árán kell megküzdeniük egymásért és a szerelmükért.

Ágnest arról is kérdeztük, hogy műfajilag hova sorolná a regényét. Szerinte ez egy romantikus krimi, az elmondottak alapján pedig ez teljesen helytálló, hiszen kicsit bűnügyi, kicsit romantikus, valami, ami már néhány mondat után rabul ejti az olvasót.

Az elsőkönyves író arról is beszélt, hogy amikor neki állt megírni a könyvet, akkor még nem volt egy kerek egész történet a fejében, csak annyit tudott, hogy a sztori biztosan Párizsban fog játszódni. Ezt a gondolatot szőtte tovább és tette fel magának a kérdést: Mi jut eszembe Párizsról? A buja éjszakai élet, korábban, a 19. században a prostitúció fővárosa. Ezek az alaptézisek határozták meg a történet gerincét és ebből született a Kínból facsart boldogság, ami mostanra már nagyon sokak kedvence lett.

Ágnes a könyv megjelenése óta folyamatosan kapja a visszajelzéseket, volt aki azt írta közösségi oldalán keresztül:

Szavakat nem találok, minden várakozásomat felülmúlta. Sírtam, nevettem, de a legfontosabb, hogy végig izgultam.”

A könyvet nemrégiben a nagyközönség előtt is bemutatták, az eseményre a Tudásközpontban került sor, ahova rengeteg érdeklődő látogatott el. Ágnes azt mondja, hogy számára a bemutató egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor a főnőke – ő ugyanis a Gyermekklinikán dolgozik főállásban – mutatta őt be, szavai pedig nagyon meghatották az írót.

🙏Köszönöm, hogy ilyen sokan eljöttetek a könyvbemutatóra! 📚🥰Minden képzeletem felülmúltátok! ♥ Ha elolvastátok,…

Közzétette: Anette T.A. – 2020. július 23., csütörtök

„Beszélt az életemről és a munkásságomról, a bemutatásomat pedig úgy zárta, hogy ha a életem nem olyan, amilyen – mert nem volt könnyű életem – akkor nem tudtam volna megírni ezt a könyvet. Ez pedig nagyon találó volt.”

Ágnest kérdeztük arról is, hogy tervben van-e már a következő regénye, erre pedig egy határozott igen volt a válasz. A történet részleteiről egy picit mesélt is nekünk, ám a kulisszatitkokat most nem árulnánk el, ugyanis, ha a készülő könyv legalább annyira jó lesz, mint a Kínból facsart boldogság, akkor garantáltan hatalmas izgalmakra számíthatunk. A megjelenés kapcsán is csepegtetett információkat, ám biztosat egyelőre még nem tudni. Egy azonban bombabiztos Anette T.A.ról vagyis Till Ágnesről még fogunk hallani, kell is halljunk, ugyanis a könyvek világának szüksége van egy olyan újító szellemű íróra, amilyen ő is.

Végezetül pedig szemezgessünk egy kicsit az olvasói véleményekből:

Igényesen megírt könyv, semmi nem fekete vagy fehér, mint ahogy az életben sem. Egyszer veszteség, gyász, bűntudat, majd mérhetetlen boldogság. Első könyv, kortárs író és bátor nő, várom a következőt.”

„Lenyűgöz a hibátlan stílusod, a fordulatos cselekmény, az érzelmek hiteles bemutatása, nem beszélve arról az otthonosságról, ahogy Párizsban mozogsz, ami alapos felkészülésre vall. Nagyon ügyes vagy, őszinte elismerésem.”

„Nem tudtam letenni a könyvet. Borzasztóan érdekes. fordulatokkal teli írás.”

Hol lehet beszerezni?

A Kínból facsart boldogság a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg, jelenleg pedig online rendeléssel lehet hozzájutni a Líra, Libri és Bookline áruházakból.