Váratlanul elhunyt az ismert környezetvédő. Munkássága nyomán mindeddig megmenekült a Dráva gazdag élővilága a horvát állam vízerőmű-építési terveitől. Halála nagy veszteség a Dráva és a természet védelmezőinek.

Értesüléseink szerint szívbetegség okozta a híres viperakutató, természetfotós és környezetvédő halálát augusztus 6-án. Toldi Miklós a Dráva Szövetség elnökeként elkötelezetten óvta a Dráva és Mura folyók, valamint a Kis-Balaton gazdag élővilágát és természeti kincseit.

Egyebek között az ő 20 éves munkássága nyomán mindeddig több vízerőmű építtetését sikerült megállítani, melyeket Horvátország a Dráva magyar határ menti szakaszán létesített volna. Miklós és a szövetség ez ügyben tett intézkedéseiről több ízben is beszámolt az Atádhír.

Miklós elkötelezettségét mutatta, hogy saját Facebook profiljában munkahelyének nem egy szervezetet jelölt meg, hanem nemes egyszerűséggel csak egy mondatot írt „védem a természetet.” Oldalán rengetegen fejezték ki részvétüket. Nagylelkű volt, és a jókedv sosem hagyta el. Halála nagy veszteség a Dráva és a természet védelmezőinek.

Toldi Mikihez kb. 30 éves ismeretség és munkakapcsolat fűzött, sok természetvédőhöz hasonlóan.

Kemény tölgyfa dőlt ki, amelynek a gyökerei mélyen a magyar talajba ivódtak. Törzse hajthatatlan maradt, jelenléte biztonságot nyújtott de a lombja magasra nyúlt, ahonnan egyenesen a lényeget láttatta.  Olyan tölgy volt, amely még vadon fogant és kimagaslott a tájból. Irányzék és tájoló, őrálló jelfa a déli horizonton, amelyet a lenyugvó nap és a felkelő nap is biztonsággal ugyanott talált. Ki gondolta volna, hogy ez nem örökké lesz így.

Barátnak védelem volt és támasz, a természet ellen rontóknak leküzdhetetlen akadály. A kérlelhetetlen természetvédő somogyi mohikánnal, sokat vesztettünk és még annál is többet. Kitartott civilnek és gyakorlatiasnak. Vajon ki lesz helyette, aki a porviharban a somogyi homokot összetartja?

Emlékének öröknek kell maradni, hogy a természetért aggódó lelkiismeretünk szemernyit se lankadhasson példáját követve: ma még nem tettünk eleget és nem elég jól.

Búcsúzok Tőled, de a mindennapokban továbbra is elkísérsz. Részvétem a hozzátartozóknak és a hozzá közel állóknak.”

2020 08 07 Pécs-Kaposvár
Vágner Géza