Ma 18:15-kor az MTK-Ferencváros örökrangadóval kezdetét veszi a magyar labdarúgó NB1 2020-21-es évada. Beharangozó elemzésünkben igyekszünk röviden bemutatni a csapatokat, a fontosabb változásokat és még tippelésre is adjuk a fejünket.

Épphogy befejeződött a koronavírus által kettészabdalt előző évad és már itt a nyakunkon a következő! Az előző szezon legnagyobb meglepetése egyértelműen a Debrecen kiesése volt, amivel tovább csökkent az első osztályban a tradicionális vidéki fellegvárak száma, miközben a másodosztályból két budapesti csapat, az MTK és a Budafok jutott fel. Ez alól talán csak a Zalaegerszeg, a Diósgyőr és a Fehérvár lehet kivétel, igaz, főleg utóbbi esetében ezeknél is erősen jelen van a NER világa. Így tehát a politikai és gazdasági összefonódásoknak köszönhetően felpumpált vidéki kisvárosok csapatai igyekeznek felvenni a versenyt az öt fővárosi csapattal, lássuk mennyi eséllyel!

Harc a kiesés elkerüléséért

Tavaly az egyik újoncnak, a Kaposvárnak gyakorlatilag már az első fordulókban eldőlt a sorsa, könnyen lehet, hogy most a Budafok jut hasonló sorsra. Az Ausztráliában élő üzletember, Bélteky Róbert által felfuttatott és olyan korábbi focisták, mint Oláh Lóránt és Csizmadia Csaba által vezetett csapat esetében a cél egyértelműen a bennmaradás kivívása. A Paks mellett a Budafok épít talán leginkább magyar játékosokra, több olyan fiatalt is megszereztek kölcsönbe vagy végleg, akik korábban hiába próbáltak szerencsét az általában külföldiekkel teletömött csapataikban. Meglátjuk, hogy sikerrel járnak-e, mindenesetre üde színfoltjai lehetnek az NB1-nek a dél-budaiak.

A 12 csapatos NB1-ben nehéz megtippelni, hogy hány olyan csapat lesz, amelyik a kiesés elkerüléséért lesz harcban, ugyanis nagyon gyorsan változhat a sorrend, egy 2-3 meccses győzelmi sorozattal már nagyokat lehet előrelépni. Tavaly a debreceni kapufák segítségével épphogy megragadt az élvonalban a Paks, a csak magyar játékosokat játszató atomvárosiaktól mindenképp több kell, ha idén nem akarnak izgulni a végén. Ugyanez igaz lehet a Kisvárdára, amelynél viszont pont hogy magyar játékost nem találunk, maximum mutatóban egy-kettőt.

Zalaegerszegen is aggódhatnak, mivel teljesen új csapatot kellett építeni, ráadásul Márton Gábor edző is távozott, kérdés, hogy mennyire sikerül a pótlás, lehet, hogy egy újabb vidéki fellegvártól elbúcsúzunk az év végén, de van egy olyan érzésünk, hogy a tavalyi remeklés után idén egy küzdelmesebb szezonnal ugyan, de bennmarad a ZTE. Így aztán kiesőnek a Budafokot és a Kisvárdát tippeli a sorok írója.

A középmezőny

Ide aztán lehet sorolni a csapatokat, amelyek bizony sokszor fognak félve hátra is tekinteni, miközben szemük előtt akár a nemzetközi kupaszereplés is fel-felcsillanhat. A Diósgyőr évek óta nehezíti meg a saját dolgát, ezúttal Feczkó Tamás vezeti őket. Feczkó remekül összerakta a fantasztikus szurkolók által támogatott miskolciakat, de a koronavírus okozta szünet után borzasztó formába kerültek, ha abból nem tudnak kikecmeregni, akkor hiába a tehetséges edző, bizony ismét lehet félnivalójuk.

A középmezőny lehet a célja az Újpestnek is. Egy másik nagymúltú csapat, szintén nagyhangú szurkolótáborral, ahol a belga tulajdonossal bizony rengeteg vita van, ahogy az is tipikus magyar futballabszurd, ami az UTE és az ÚFC között zajlik utánpótlás- és címerháború téren. Utóbbi kapcsán a megoldás az lett, hogy a régi és az új címer is szerepel a mezeken. Eközben Predrag Rogan edzőnek valahogy csapatot kéne építeni, de több meghatározó játékos (Litauszki, Zsótér, Novothny) is távozott, őket elsőre minimum megkérdőjelezhető képességű külföldiekkel próbálják pótolni.

Úgy érezzük, hogy hiába Kuttor Attila csapatának tavalyi remeklése Mezőkövesden, a Tállai András fémjelezte matyóföldiek idén nem ismétlik meg a dobogó közeli helyezést. Itt is többen távoztak, de nagy eredmény, hogy megtartották Cseri Tamást, aki a tavalyi év legjobb játékosa lett.

Sokat várunk az MTK-tól, egyértelmű, hogy a második legtöbb bajnoki címmel rendelkező csapat nem a másodosztályba való, ezt bizonyították is tavaly. A német Michael Boris által edzett csapat továbbra is főleg a fiatalokban látja a jövőt, de még Kanta József is ott van, ha elő kell kapni a rutint. Azért ide is igazoltak pár külföldit, de ezen talán már meg se lepődik senki.

Harc a dobogóért

Egyértelmű, hogy az első két helyért nem nagyon csatázhatnak mások, mint a következő bekezdés csapatai, de a harmadik helyért nagy harc lehet. Bármelyik fenti gárda is odaérhet (ne feledjük, a magyar futballban tényleg bármi lehetséges!), de mi úgy érezzük, hogy a Puskás Akadémia és a Honvéd küzd majd meg a 3. helyért. A felcsútiak csak nevükben akadémia, alig találni saját nevelésű játékost, tele a csapat külföldiekkel, de legalább a miniszterelnök szomszédjában lesz nemzetközi kupameccs két hét múlva… A Kispest viszont erősödni látszik, még ha végül tényleg el is igazol Lanzafame. Visszatért Zsótér és Baráth Botond, jöhet Eppel Márton is, ők mind bajnokok voltak a csapattal 2017-ben. Ráadásul megszerezték trénernek Bódog Tamást, aki egyáltalán nem tűnik rossz választásnak. Az első fordulóban éppen egymás ellen játszik ez a két csapat, a kispesti szurkolók igazi presztízsként tekintenek a Puskás elleni meccsekre, mivel a felcsútiak névadójának talán „egy kicsivel” több köze van Kispesthez.

Bajnoki cím

Nem várunk nagy meglepetést, a két esélyes egyértelmű: a Fehérvár és a Ferencváros. Fehérváron hosszú évek után lett újra magyar az edző, a pécsi kötődésű Márton Gábortól sokat várunk, jó lenne, ha egy magyar edző bizonyítana akár itthon, akár az európai kupaporondon. Miközben a Fradinál Rebrovot is csak dicsérni tudjuk, és továbbra is meglepődve tapasztaljuk, hogy nem ment el egy nyugat-európai csapathoz már régen.

Mindkét csapatban közös a rettenetes mennyiségű állami támogatás, a külföldi játékosok igazolása és játszatása a magyarok kárára és úgy általában az, hogy a többiekhez képest ég és föld a különbség, bár a Felcsút mintha zárkózni kezdene az anyagiak terén. Nehéz jósolni a befutóra, a Fradinál történelmi jelentőségű lenne a zsinórban megszerzett harmadik arany, erre legutóbb 1926-28 között volt képes a rekordbajnok. Van egy olyan érzésünk, hogy ez idén is sikerülni fog a csapatnak, de mindenképpen szorosabb befutót várunk, mint az előző évben, már csak Márton miatt is.

Kép forrása: Ferencváros Facebook