Elkezdték a tömeggyártását az oroszok által kapkodva kifejlesztett, sokat kritizált koronavírus elleni vakcinának – jelentette be az Interfax orosz hírügynökség szombaton.

A Szputnyik-V nevű védőoltással kapcsolatban Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter közölte, hogy első adagjait két héten belül legyártják, amit első körben az egészségügyben dolgozók számára biztosítanak.

A vírus elleni vakcina hivatalos bejegyzését Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden jelentette be. A szerzői jogot a Gamaleja Intézet 16 és a védelmi minisztérium 48. mikrobiológiai intézetének egy munkatársa jegyzi, azonban az Európai Unióban nem törzskönyvezték az anyagot, így Magyarországon sem lehet majd legális úton hozzájutni.

Az ellenanyag megbízhatóságát sokan megkérdőjelezték, köztük több hazai víruskutató is. Egyelőre semmilyen tudományos adat nem áll a nemzetközi kutatók rendelkezésére, azonban azt tudni, hogy a fejlesztésénél a gyors bevethetőség érdekében a klinikai tesztek harmadik, egyben legfontosabb fázisát kihagyták az oroszok. Az is tovább fokozza a bizalmatlanságot, hogy a vakcinát sajtóhírek szerint mindössze néhány tucat önkéntesen tesztelték. 

Jakab Ferenc, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a hvg.hu-nak úgy fogalmazott: az oroszok a vakcina előállításánál egy régóta bevett módszert alkalmaztak, de azt, hogy működik-e, csak a történelem és az idő dönti majd el.

A szert 2021. január 1-től akarják forgalomba hozni, és számításaik szerint a Covid-19-cel szembeni immunitás az oltást követően akár két évig is fennmaradhat.

Nyitókép: Illusztráció