Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke egy titkos, szóbeli paktum keretében ígérte meg Fekete-Győr Andrásnak, hogy nem fog semmilyen kormányzati pozíciót betölteni, ha az ellenzéki összefogásnak sikerül a 2022-es országgyűlési választáson kormányt váltani.

„Gyurcsány Ferenc DK-elnök megígérte, hogy a jövőben nem fog közjogi tisztséget vállalni. Ez azt jelenti, hogy a leendő ellenzéki kormányban sem fog szerepet kapni, ami számunkra fontos az együttműködésünk szempontjából” – mondta a Blikknek Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, az ellenzéki pártoknak sikerült megállapodniuk abban, hogy közös jelöltet állítanak mind a 106 választókerületben, győzelem esetén pedig a közösen elfogadott program és elvek alapján együtt kívánnak kormányozni.

Minden választókerületben közös jelöltet indít az ellenzék a Fidesz ellen 2022-ben – BaHír

A magyar ellenzéki pártok csütörtök este bejelentették: pártelnökeik (“meghallva a választóik akaratát”) megkezdték a hivatalos egyeztetéseket a 2022-es országgyűlési választásra való felkészülésre. A DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd közleménye szerint a pártelnökök már az első, csütörtöki találkozójukon kinyilvánították azon szándékukat, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak […]

A legelső összellenzéki jelölt Bíró László, aki az időközi országgyűlési választáson méretteti meg magát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben.

A többi jelölt személye egyelőre nincs tisztázva, azonban Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a Blikknek tett interjújában elmondta, közös miniszterelnök-jelöltet szeretnének, akit előválasztás útján választanának ki.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szintén lelkes az összefogást illetően.
“Lesznek közös színeink, mint az önkormányzati választáson, még akár egyenpólókat is felveszünk, ha kell” – fogalmazott. 

Fotó: reflektor.blog.hu