Négyből két kérdést átengedett a helyi választási bizottság azokból, amit a tatai luxushotel beruházással kapcsolatban kezdeményeztek helyi ellenzéki képviselők – értesült a hvg.hu

Az ügy előzménye, hogy Michl József, Tata fideszes polgármestere január végén egy testületi ülésen váratlanul és egyeztetés nélkül bejelentette, a Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon cég 120 szobás luxusszállodát kíván építeni közvetlenül az Öreg-tó partjára. Az eset nagy port kavart, civil szervezetek, a lakosság és politikai pártok és tiltakoztak a tó természetes élővilágának és a látképnek a tönkretétele ellen.

Július 11-én tüntetést szerveztek a beruházás megakadályozása érdekében, ahol A Stop Avalon! Tata képviselői elmondták, hogy helyi népszavazást szeretnének az ügyben, ám akkor még elutasították kérvényt. Az ügyről korábban mi is beszámoltunk.

Ezért írtak levelet az LMP politikusai Bruce Willisnek – BaHír

Ungár Péter országgyűlési képviselő és Kendernay János társelnök levelet küldtek Bruce Willisnek, aki a Hell Energy Csoport globális és hazai reklámarca. Mint ismert ugyanis, a tatai Öreg-tó partján építene luxushotelt a Hell Energy csoport tagja, az Avalon Center Kft. Az ötcsillagos, 120 szobás szállodát 24 milliárd forintos beruházásból valósítanák meg.

A demonstráció nem volt eredménytelen, a megmozdulás után az építő cég bejelentette, hogy ugyan kisebb szállodát tervez, de azt meg akarja építeni. Most pénteken pedig újabb csatát nyertek a luxushotel ellen népszavazást kezdeményezők, miután a helyi választási bizottságnál négy kérdésük közül kettőt átengedett a testület.

A két, most pénteken jóváhagyott kérdés:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit.”

A kérdések várhatóan augusztus végére válnak jogerőssé, így elvileg ősszel kezdődhet az aláírásgyűjtés.

Fotó: wikipedia