A világ eddigi legnagyobb rockfesztiválja az eredeti “Woodstock Music and Art Fair” fesztivált 1969-ben tartották meg White Lake-ben, (Bethel, Sullivan megye, New York, Amerikai Egyesült Államok) egy bizonyos Max Yasgur mintegy 240 hektáros farmján.

A fesztivált annak ellenére, hogy minden idő leghíresebb fesztiválja lett, mindössze 3 naposra tervezték. Augusztus 15-17-ig lett meghirdetve, azonban csak 18-án lett vége. A 4 nap alatt 32 előadó lépett fel a nagyjából félmillió jelenlévő előtt.

A hatalmas tömeg ellenére nem történt rendbontás, az eddig rendezvényen példátlanul hatalmas tömeg azonban megrémisztette a hatóságokat, az eredetileg kivezényelt 800 rendőr mellé is erősítést küldtek.

A buli augusztus 15-én, péntek 15:00-kor kezdődött. A fellépők névsorát Richie Havens nyitotta meg, majd olyan világklasszisok követték, mint Jimi Hendrix, Janis Joplin, Santana és Joe Cocker.

A szervezők szerették volna, ha a Beatles is fellép a rendezvényen, ezért felkeresték John Lennont is. John hajlott rá, hogy elmenjenek, azonban a sors közbeszólt, és nem jutottak el Amerikába, ahogy egy másik szigetországi előadó, Eric Clapton sem.

Woodstock igen hamar mítosszá vált, az ifjúság szabadságról és szerelemről szőtt álmait váltotta valóra. Ezt mítoszt tovább erősítette, hogy 1974-ben a szervezők kiadták a fesztivál történetéről szóló könyvüket.

Ezen kívül megjelent számos zenei album is, többek között a Woodstock: Music from the Original Soundtrack and More, ami az első album volt és 1970 májusában adták ki. De Jimi Hendrix és Joe Cocker is adott ki albumot, ami a woodstocki fellépésüket tartalmazza.

Szintén 1970-ben kiadtak egy dokumentumfilmet is Woodstock néven, amivel hatodik legnagyobb bevételt könyvelték el abban az évben.

Forrás, képek: wikipedia